Státy tlačí na Německo, aby na Ukrajinu pustilo Leopardy 2. To se však stále zdráhá

Pátek 20. ledna by mohl být prvním dnem nové fáze války. Může změnit směr, kterým se situace na Ukrajině ubírá. Zraky celého světa se už od rána upíraly na německé město Ramstein. Tam se setkali představitelé desítek zemí a jedním z hlavních témat byla povolení Německa pro poskytnutí tanků Leopard 2 Ukrajině. Země, které již dříve tanky od Němců koupily, je totiž nemohou poskytnout třetí straně bez německého souhlasu.

Rozhodnutí o tancích však zatím nepadlo. Podle agentury Reuters němečtí zástupci na jednání prohlásili, že pro souhlas Německa s uvolněním tanků pro Ukrajinu je potřeba kladné vyjádření od spojenců. Nový německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že v momentě, kdy bude mít Německo zelenou od svých spojenců, tak by se mělo vše hnout rychle dopředu.

I když se Německo se svými spojenci ještě nedohodlo, Pistorius podle agentury AP údajně nařídil ministerstvu obrany, aby vypracovalo přehled veškerých tanků, které má k dispozici. Díky tomu by mělo Německo být schopné po schválení dodat Ukrajině tanky co nejrychleji.

S prázdnou ale Ukrajinci také neodejdou. Americký ministr obrany Lloyd Austin prohlásil, že Velká Británie, Francie a Německo slíbily dodat protivzdušné systémy. "Spojené státy jsou odhodlány pokračovat ve vedení této koordinované spolupráce s Ukrajinou," prohlásil Austin. Další velkou vojenskou podporu oznámily i USA a Finsko ještě před zahájením konference.

[chooze:article;value:485626]

Debatu zhodnotil také polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. "Byla to dobrá diskuze mezi spřátelenými státy," řekl Blaszczak. Polsko patří k nejhorlivějším zastáncům Ukrajiny a Ukrajině je ochotné dodat 14 tanků Leopard 2. Brání jim v tom pouze chybějící německý souhlas. 

Na schůzku reagoval v pátek odpoledne i Kreml. Podle něj ani dodání tanků nezmění průběh konfliktu na Ukrajině. A co víc, Západ má později litovat svého přesvědčení, že Ukrajina může v boji vyhrát. "Opakovaně jsme řekli, že takové dodávky nic zásadně nezmění, ale přinesou problémy Ukrajině a ukrajinskému lidu," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

"Tanky jsou jednou z nejdůležitějších součástí ukrajinského vítězství. A teď čekáme na rozhodnutí jednoho z hlavních evropských měst, které může aktivovat už připravené plány ke spolupráci s tanky. Věřím, že síla německého vedení se nezmění," řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:483892]

Leopardy 2 představují výhodu tím, že v Evropě se v rámci NATO jedná o nejrozšířenější tank. Evropské armády jich mají asi 2 000 kusů. "Tyto tanky by byly pro ukrajinskou stranu velkým přínosem, záleží ale na počtu. Ukrajinský požadavek byl na 300 tanků. Pokud se jedná o takový počet, tak jediný typ ze Západu, který připadá v úvahu, jsou tanky Leopard 2. Dodávky v řádu stovek kusů by Ukrajině umožnily velké útočné operace, či dokonce vytlačení protivníka z území Ukrajiny," okomentoval stratég z Univerzity obrany Richard Stojar.

Nicméně i tanky Leopard 2 budou vyžadovat velkou logistickou podporu, jak upozornil vojenský publicista Jiří Vojáček. Leopardy 2 jsou sofistikovanější než ruské T-72 nebo T-90, které je ale naopak jednodušší udržovat na bojišti: "Přes svoje relativní stáří je verze Leopardů 2 2A4 stále technologicky nadřazená většině typů ruských tanků nasazených na frontě, a to zejména kvalitnějším pozorovacím a zaměřovacím vybavením včetně termovize. To dává posádce schopnost první zjistit cíl, rychleji na něj zahájit palbu a zasáhnout ho s potřebným účinkem. Mimo jiné mají tanky Leopard 2 také kvalitnější pancéřování než většina soudobé ruské techniky."

Zda bude na konci schůzky v Ramsteinu o dodání tanků rozhodnuto, není jasné. Polsko dokonce nevylučuje, že by tanky Leopard na východ poslalo i bez podpory Německa. Šlo by ale o krajní řešení. Jednání na letecké základně Ramstein se účastní i Česká republika v čele s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS).

[chooze:poll;value:718702ee9ef1b2ec1191c2dba377dede27ba1566;layout:tn_nova]

[chooze:article;value:480666]

Rusové chtějí nasadit armaty

Britská rozvědka uvedla, že Rusové pravděpodobně zvažují nasazení svých nejmodernějších tanků T-14 Armata: "Na konci prosince 2022 se na snímcích objevily T-14 na tankodromu v jižním Rusku. Toto cvičiště je dáváno do souvislosti s výcvikem před nasazením na Ukrajině."

Uvedení armat do provozu ale provází velké problémy. Už před několika lety se měly stát páteří obrněných sil ruské armády, zatím se jich ale vyrobily pravděpodobně jen desítky kusů. "Mají velké problémy s pohonnou jednotou, jedná se o vysokou poruchovost motoru, ale i s jinými systémy. Motor u jedné z armat selhal například i při vojenské přehlídce ke Dni vítězství a tank byl zcela nepohyblivý. Je otázkou, zda se Rusům podařilo tyto problémy odstranit," okomentoval Stojar.

Na Ukrajinu by se podle Vojáčka mohla dostat jednotka s nejvýše 30 kusy, ta by měla patrně jen propagační účely: "Bude se tam jen producírovat, aby měli prodejci kde nadělat fotky. Pokud se tam ty tanky dostanou, tak prvořadým úkolem každé ukrajinské jednotky bude ukořistit alespoň jeden nepoškozený kus, o který bude na Západě velký zájem." V podobném duchu se vyjádřil i Stojar a bylo to zmíněno i ve vyjádření britské rozvědky.

Zde si můžete prohlédnout tank T-14 Armata na videu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.