Šaty princezny Diany jdou do dražby. Oblékla je krátce před smrtí

Princezna Diana patřila mezi módní ikony a do společnosti vynášela krásné kousky. Mezi její oblíbené patřily i šaty z hedvábného sametu v barvě lila. Oblečené je měla podle portálu The National News dokonce několikrát.

V roce 1991 se v šatech objevila při pořizování královského portrétu. Ve stejném roce ji v róbě vyobrazil na plátně také umělec Douglas Harding Anderson. Dílo visí v nemocnici Royal Marsden v Londýně. Oblékla je také při focení s magazínem Vanity Fair v roce 1997, což bylo jen několik měsíců před její smrtí.

[chooze:article;value:470402]

Šaty navrhl Victor Edelstein a byly součástí jeho podzimní kolekce v roce 1989. Mají srdíčkový výstřih a sukni ve tvaru tulipánu.

Aukční síň Sothebys plánuje dražbu na 27. ledna 2023. Odborníci očekávají, že by se šaty mohly prodat až za 120 tisíc dolarů (zhruba 2,7 milionu korun). Do aukce však róba lady Diany míří už podruhé, píše portál CNN.

Diana ji totiž spolu s dalšími 79 šaty darovala do charitativní aukce v roce 1997. Tehdy róba vynesla 24 150 dolarů (přes 534 tisíc korun). Veškeré peníze následně dostaly organizace, které se zabývají zkoumáním a léčbou AIDS a rakoviny.

Podle médií bylo Dianino rozhodnutí prodat šaty "symbolem změny jejího života". Za sebou měla totiž rozvod s nynějším britským panovníkem Karlem III. Princezna to však komentovala tak, že alespoň měla důvod přenechat tyto krásné šaty někomu jinému. "Jsem však nesmírně šťastná, že ostatní mohou sdílet tu radost, že jsem je měla na sobě," řekla Diana.

[chooze:gallery;value:30025]

V knize princ Harry píše otevřeně o královské rodině. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.