Komando zlikvidovalo ruského zběha, který utekl z vojenské základny na Ukrajině

"Dmitrij Perov, hledaný za nedovolené opuštění své vojenské jednotky, byl nalezen a zlikvidován," uvedla vláda Lipecké oblasti na západě Ruska na sociálních sítích.

"Situace je pod kontrolou," dodala s tím, že obyvatelům nehrozí žádné nebezpečí a incident se vyšetřuje. Podle The Moscow Times prohlášení neuvádí, jak byl muž zabit.

[chooze:article;value:483838]

Místní pobočka státní televize VGTRK uvedla, že muži bylo 31 let a utekl ze "zóny speciální vojenské operace," což je termín, který Moskva používá pro svou ofenzivu na Ukrajině.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1615611209495228417?cxt=HHwWgsDR0bn15ussAAAA

Zveřejnila vyhlášení pátrání, podle kterého voják uprchl z Ukrajiny 13. ledna ozbrojen puškou a granáty. Dostupné informace hovořily o možnosti, že by mohl mít namířeno do své rodné vesnice.

Případy dezercí ruských vojáků bojujících na Ukrajině nejsou v posledních měsících nijak ojedinělé. List Kommersant ve středu informoval o osmi vojácích, kteří odmítli bojovat na Ukrajině a byli obviněni z dezerce.

List uvedl, že vojáci na konci prosince opustili základnu na východní Ukrajině a do Ruska se vrátili taxíkem.

Když ruský prezident Vladimir Putin v září nařídil mobilizaci 300 000 záložáků do bojů na Ukrajině, zpřísnil také zákony potírající dezerci a zavedl tresty až 10 let vězení za dezerci nebo odmítnutí vojenské služby. Po vyhlášení mobilizace uprchly ze země tisíce Rusů, aby se vyhnuly odvodu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.