Europarlament chce zpřísnit nakládání s odpadem. Přichází s několika změnami

Na změnách v odpadové politice se poslanci europarlamentu shodli na úterní schůzi. Prosazují v nich přísnější pravidla, která mají za cíl chránit lidské zdraví a životní prostředí. Týká se to například plastového odpadu, jehož vývoz chtějí europoslanci zakázat do zemí mimo OECD, tedy zejména do těch rozvojových.

Do čtyř let pak chtějí tento zákaz rozšířit i na samotné země OECD. Navrhují také, aby bylo zakázáno vyvážet z Evropské unie do zemí mimo OECD nebezpečný odpad. A ten, který není nebezpečný, by se směl vyvážet pouze se souhlasem cílové země, která zároveň prokáže, že s tímto odpadem dokáže nakládat udržitelným způsobem.

"Poslanci dále podporují výslovný zákaz přepravy všech odpadů určených k likvidaci v rámci EU, s výjimkou omezených a dobře odůvodněných případů," doplnil Evropský parlament v tiskovém prohlášení.

[chooze:article;value:423789]

​O svém postoji zástupci europarlamentu budou jednat s vládami členských států. "Náš ambiciózní postoj při nadcházejících jednáních s členskými státy byl schválen velkou většinou hlasů na plenárním zasedání. Na společném trhu musíme přeměnit odpad na zdroje," vyjádřila se dánská europoslankyně Pernille Weissová, která stojí v čele těchto změn.

Návrh podle ní získal v europarlamentu 92% podporu. "Je to dobrá zpráva. Jako zpravodajka jsem vděčná a zároveň pyšná," okomentovala výsledek hlasování.

https://twitter.com/WeissPernille/status/1615316895619489793?s=20&t=OE8OE0HE42228PJm8flKSQ

Od loňského podzimu v Česku platí zákaz používání některých jednorázových plastů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.