Zdravotnictví v Británii kolabuje. Lidé umírají, sestry vyšly do ulic

Britští zdravotníci ve středu zahájili další a dosud největší stávku. Potrvá až do čtvrtka a zapojit se do ní má podle BBC asi 150 000 zdravotních sester z Anglie a Walesu, ke kterým se přidají pracovníci záchranné služby. Skotští zdravotníci zatím udržují stávkovou pohotovost, do ulic ale tentokrát nevyrazí.

Anglické a velšské sestry požadují nárůst platů o 19 %. Mzdy jim totiž narostly jenom o 4,75 %, což nepokryje ani 14% inflaci, která teď Británii sužuje. Pracovníci záchranných služeb zatím přesné požadavky nezveřejnili.

Protesty v ulicích samozřejmě omezí také zdravotní péči. Plánované zákroky budou často rušeny úplně, o dlouhodobě nemocné pacienty by ale mělo být postaráno. Dohromady se stávka dotkne asi 50 000 plánovaných vyšetření a 10 000 operací.

[chooze:article;value:484581]

Podobná situace bude také u výjezdů ambulancí, které zamíří primárně k život ohrožujícím případům. Naopak rodičky či pacienti s méně urgentními problémy si budou muset na příjezd sanitky počkat.

Krize v britském zdravotnictví je ale hlubší. Jak přiznává zpráva britského parlamentu z léta loňského roku, čelí britská Národní zdravotnická služba nebezpečnému nedostatku personálu. "Lidé neumírají, protože sestry stávkují. Sestry stávkují, protože lidé umírají," okomentovala pro Guardian situaci šéfka asociace zdravotních sester Pat Cullenová.

Přesto podle vládních představitelů není na požadované navýšení dost prostředků, a vyšší platy by tak mohly v konečném důsledku způsobit horší dostupnost zdravotní péče. Sestry si jdou ale za svým. Po prosincové a lednové stávce plánují další protesty na začátek února.

Nemocnice se potýkají s nedostatkem krve. Některá zařízení kvůli tomu odkládají operace:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.