Firmy ohlásily hromadné propouštění. Lidé mohou dostat výpověď. PŘEHLED

"Ke konci prosince 2022 nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé ČR celkem 11 zaměstnavatelů. Tento krok by se mohl v následujících měsících dotknout 903 jejich zaměstnanců," uvedla pro TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Propouštění se má týkat zejména specialistů v obchodní sféře a veřejné správě, obsluhy stacionárních strojů nebo třeba pracovníků ve výrobě. Právě tyto profese jsou podle úřadů nejohroženější.

[chooze:article;value:483412]

"Hlavními důvody, které vedly zaměstnavatele k tomuto opatření, jsou organizační změny a optimalizace," přiblížila Beránková.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je však následně uveden jen jednou.

Situace na trhu práce se ale podle dat úřadů zhoršila. "Počet zaměstnavatelů meziměsíčně (o 3) i meziročně (o 6) vzrostl. Počet propouštěných zaměstnanců se meziměsíčně (o 489) i meziročně (o 63) zvýšil," doplnila Beránková.

Aktuálně je to nejhorší v Ústeckém kraji, kde propouštění ohlásili čtyři zaměstnavatelé a o práci může přijít 163 pracovníků. Za ním následuje Praha, kde by výpověď mohlo dostat 152 lidí z pěti firem. Vážná je situace také v Libereckém kraji, kde propouštět plánují tři podniky. A týkat se to má 124 zaměstnanců.

Další vývoj

Podle odborníků se však vývoj může ještě zhoršit. "Obzvlášť očekáváme globální zpomalování ekonomiky. To se podepíše na oslabení poptávky, což povede k tomu, že firmy nebudou potřebovat tolik pracovní síly v některých sektorech. Může tak dojít k propouštění," řekl TN.cz ekonom Pavel Peterka.

[chooze:article;value:483318]

Ekonomové se však shodují, že by situace neměla být nijak dramatická. "Stále převažuje počet volných a neobsazených míst nad počty uchazečů o zaměstnání. Česko má jednu z nejnižších nezaměstnaností na trhu práce," uvedl ekonom David Marek.

"Je důležité říci, že český trh práce je z pohledu nezaměstnanosti nejsilnější na světě. Síla trhu pomůže se zvládnutím krize u nás daleko lépe než v jiných zemích," doplnil Peterka.

Firmy z oblasti IT přijímají pracovníky i bez zkušeností. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.