Elon Musk jde před soud. Neopatrným tweetováním připravil investory o balík

Už několikrát se ukázalo, že excentrický podnikatel Elon Musk možná až moc často komentuje dění na své oblíbené sociální síti. Před téměř pěti lety se chlubil, že pro svou společnost Tesla našel soukromého investora. To se mu ale vymstilo. "Zvažuji, že bych Teslu dal do soukromých rukou za 420 dolarů za akcii. Financování zajištěno," prohlásil tehdy Musk.

V přepočtu 9 200 korun za akcii je o dost víc, než byla tehdejší tržní cena. Příspěvek tak spustil lavinu nákupů. Po několika dnech ale společnost oznámila, že kupce nakonec nemá, a ceny akcií prudce poklesly. Musk tvrdí, že ho od akce odradila zpětná vazba akcionářů. Ale právě ty celý incident nejvíc rozzuřil.

[chooze:article;value:484066]

"On je prostě takový. Koupil si Twitter a předtím přišel s tím, že někdo koupí Teslu. A pak se během deseti dnů v srpnu 2018 ukázalo, že na to Elon nakonec nikoho nesehnal," vysvětlil technologický reportér agentury AP Mike Liedtke.

Musk, který je spolumajitelem Tesly, musel skončit v jejím vedení a společně s firmou zaplatit pokutu v přepočtu asi 900 milionů korun. Jeho příspěvky na twitteru týkající se Tesly navíc musel začít schvalovat nový šéf představenstva firmy. Investoři tvrdí, že kvůli incidentu utrpěli velké finanční ztráty a ženou Muska před soud.

"Tento proces ukazuje, jak moc klesla jeho reputace od doby, kdy koupil Twitter. Dokonce i jeho vlastní advokáti chtěli přesunout soud jinam, protože vědí, že v San Franciscu ho lidé nemají rádi. Při výběru soudců ho někteří kandidáti popisovali jako všechno možné od narcisty až po to, že je jako utržený ze řetězu," dodal Liedtke.

[chooze:article;value:482958]

Musk trvá na tom, že jeho plán převést Teslu do soukromých rukou vycházel z jednání se saúdskoarabským státním investičním fondem. Pokud soud prohraje, Tesla i Musk budou muset nejspíš zaplatit miliardy dolarů jako odškodné.

Musk teď neprožívá zrovna nejšťastnější období. Poté, co koupil Twitter to jde s jeho popularitou z kopce. Akcie Tesly se loni prudce propadly a nedávno přišel i o trůn nejbohatšího muže světa. Vysloužil si dokonce zápis v knize rekordů, když během pouhého měsíce přišel v přepočtu o 3,7 bilionu korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.