Jak bojovat s plevelem účinně a neohroženě

Nejúčinnější obrana proti plevelům

Přítomnost plevele v zahradě je vždy nevítaná, protože připravuje rostlinu o vodu, živiny, půdu i světlo. Jedná se zkrátka o návštěvníka, kterého nikdo nepozval. Jakmile si proto ve své zahrádce plevele povšimnete, je důležité okamžitě zahájit protiútok. Přípravky proti plevelům jsou nejlepší variantou, jak s nechtěným hostem účinně zatočit a chránit tak své rostlinky.

Totální a selektivní herbicidy - kdy je využijete

Protože existuje celá řada druhů plevelů, vyrábí se také mnoho typů přípravků proti plevelům. Na vás, jako na pěstiteli záleží, zda se rozhodnete pro totální nebo selektivní herbicidy. Totální herbicidy jsou přípravky proti plevelům, které vás zbaví veškerého porostu. Své využití mají na chodnících i cestách, ale také v okolí domu a při tvorbě nového záhonku. Po selektivním herbicidu sáhněte tehdy, kdy se toužíte zbavit pouze jednoho druhu plevele, ale ostatní rostliny chcete zachovat.

Pečujte o své rostliny a stromy ochrannými postřiky

Aby vám zahrada dělala radost a rostliny rostly jako z vody, musíte o ně s láskou pečovat. Chraňte je před škůdci a nemocemi s pomocí účinných postřiků. K jejich aplikaci využijte praktický postřikovač. Ten jednoduše naplníte danou kapalinou a následně s ním obejdete celou zahradu. Postřiky vždy dávkujte podle etikety a na jejich pravidelnou aplikaci nezapomínejte.

Hlídejte si, co se děje ve skleníku a využijte symbiózu

Ani zahradní skleník není před plevelem a dalšími škůdci v bezpečí, na to nezapomínejte. To, že pěstujete rostliny v umělém prostředí totiž neznamená, že se k nim plevel nedostane. Proto pravidelně kontrolujte, zda vaši úrodu neohrožují nezvaní hosté a stejně jako v zahradě se nebojte ihned zakročit. Jestliže ve skleníku pěstujete zeleninu a bylinky, využijte vzájemně prospěšných vztahů. Účinným odpuzovačem mravenců a padlí je například aromatická majoránka. Česnek zase chrání rostliny před nemocemi a bazalka podporuje růst okurek. Zjistěte si, jaké druhy bylinek a zeleniny se k sobě nejlépe hodí a zasaďte je vedle sebe.

Nedejte plevelům ani dalším škůdcům v zahradě šanci a bojujte proti nim ihned, jakmile si povšimnete jejich přítomnosti. Díky přípravkům proti plevelům zatočíte s každým nezvaným návštěvníkem. Postřikovač oceníte při aplikaci ochranných postřiků a využít můžete také symbiotických vztahů mezi určitými druhy bylinek a zeleniny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.