Začátek zákazu kouření na ulici? Před pražským obchodem vyhradili místo pro kuřáky

Zdeňka Kobese překvapila nová kuřácká zóna před obchodním centrem na pražském Zličíně. O fotografii se podělil na sociálních sítích a diskutující nepřestávají vycházet z údivu. Nejblíže pravdě byl Daniel Podjukl. "Tohle bývá spíš pro zaměstnance. A ti mají za nedodržování postih. Ve výrobních areálech je to úplně běžné," vysvětlil.

Něco podobného pro TN.cz potvrdil také Petr Jílek z obchodního centra. "Místo jsme vyznačili na základě podnětu z pojišťovny. Je to kvůli tomu, že kouření poblíž fasády je rizikové, i když plášť budovy hořlavý není. Součástí doporučení je, aby byli kuřáci minimálně deset metrů od objektu. Neumíme ani nemůžeme organizovat zákazníky a zóna se spíš týká zaměstnanců obchodů," vysvětluje Jílek. Prodavači mají na místě k dispozici úplně nový popelníček.

[chooze:article;value:470621]

​Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka se domnívá, že vymezení kuřáckého místa je spíše dobrovolné a majitel areálu má na tento krok právo. "V požárních předpisech se nepíše nic o tom, že by třeba kuřáci měli být několik metrů od fasády. Pravidla ale musejí být v každém objektu nastavena tak, aby nevznikl požár," řekl Kavka.

​Vedlejším efektem opatření je, že se na Zličíně nejspíš lépe podaří oddělovat kuřáky od nekuřáků. A odborníci takový krok vítají. "Tabákový dým obsahuje několik tisíc chemických látek a desítky těch prokazatelně rakovinotvorných. Nechybí také oxid uhelnatý, který zhoršuje okysličení organismu. Ze zdravotního hlediska je dobré se vyhýbat místům, kde se nacházejí kuřáci," uvedla mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

"Z hlediska péče o zdraví lze tedy pochválit snahu zajistit nekuřákům, aby nebyli obtěžováni tabákovým dýmem náhodně, a naopak umožnit kuřákům mít vyhrazené místo, kde se počítá s tím, že si zapálí, aniž by někoho dýmem obtěžovali," vysvětlila.

[chooze:gallery;value:29938]

Nový Zéland bez tabáku, chystá se skoncovat s kouřením:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.