Rakousko překvapilo. S Ruskem musíme počítat i po válce, se sankcemi nesmíme přestřelit

Když se loni v prosinci konala v Lodži konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE), sešli se na ní ministři zahraničí z více než 50 zemí. Jeden však chyběl. Šlo o ruského šéfa diplomacie Sergeje Lavrova, který nedostal pozvánku kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Tento krok však podle rakouského ministra zahraničí Alexandera Schallenberga nebyl správný. Rusko totiž nemělo žádnou možnost vyjednávat. "OSCE je jedna z mála zbývajících platforem, kde zůstávají ruští diplomaté a kde musí naslouchat našim argumentům a kritice ruské agrese," řekl podle portálu OE24 Schallenberg.

[chooze:article;value:477402]

Stejně tak Schallenberg tvrdil, že Evropa nesmí přehnat protiruské sankce. Rusko totiž podle něj zůstane součástí evropské historie a kultury. Evropa s ním proto musí počítat i jako s jadernou velmocí a s permanentním členem Rady bezpečnosti OSN. Za příklad přehnaných opatření Schallenberg považuje neuznávání ruských víz, uvedl portál Die Presse.

Podobné názory jsou oblíbenou rétorikou nejen proruských politiků, ale i samotného Kremlu. Schallenberg ale ve stejném proslovu, který pronesl na elitní univerzitě Sciences Po v Paříži, zároveň zdůraznil nutnost podpořit Ukrajinu.

Evropa by podle jeho slov neměla v podpoře Ukrajiny ustávat ani ji omezovat. "Brutální válka, kterou svou agresí zahájilo Rusko, je šílenstvím. Musíme však myslet na to, co bude zítra, za týden a za měsíc," řekl Schallenberg.

Lavrov byl loni pozván na konferenci G20. Kvůli nepříjemným otázkám ale odletěl předčasně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.