"Zlo se jmenuje Babiš." Nerudová uznala prohru a podpořila Pavla

Ve druhém kole prezidentských voleb se za 14 dní utkají bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a generál ve výslužbě Petr Pavel. Svou prohru už uznala profesorka Danuše Nerudová, která má necelých 14 % hlasů.

Nerudová poděkovala svým voličům, rodině a týmu. "Je neuvěřitelné, jakou vlnu jsme v České republice vzedmuli. Vlnu, která stojí za obyčejnou holkou, která nikdy nebyla v politice, ale chtěla prosazovat témata, která se týkají nás všech. Chtěla bych vám poděkovat, protože to, že končím jako třetí, vůbec nic neznamená. Začal se psát příběh, který je inspirací pro všechny ostatní, že skutečně má smysl se snažit. Jako žena jsem poprvé došla až takto daleko a dneska se otevřely dveře dalším, které půjdou za mnou," řekla Nerudová. "Celou dobu jsme vedli pozitivní kampaň a přispěli jsme k dobré náladě ve společnosti," dodala.

[chooze:article;value:484395]

​Její hlas má ve druhém kole Petr Pavel. "Je tu velké zlo a jmenuje se Andrej Babiš. Zlo neodešlo a dostalo poměrně dost procent v těchto volbách. Chtěla bych pogratulovat demokratickému vítězi, což je Petr Pavel. Říkala jsem opakovaně, že nebudu mít problém ho podpořit ve druhém kole. Dnes večer spolu budeme hovořit o tom, jaké jsou možnosti. Myslím si, že potom budeme nějaké výsledky prezentovat," uvedla Danuše Nerudová.

[chooze:gallery;value:29964]

​Babiš a Pavel děkovali

Zatímco Babiš by měl mezi novináře dorazit až kolem 17. hodiny, tak Pavel už také pronesl první řeč. Poděkoval v ní svým protikandidátům za férovou kampaň. Na druhé kolo už má naplánovaný nabitý program, který ještě během soboty oznámí. "Na druhé kolo se těším, vidím to jako velkou výzvu a já mám výzvy rád," řekl Pavel.

Podívejte se, jak Pavel odpovídal na dotazy novinářů:

​Bývalý premiér zatím svůj názor vyjádřil jen na facebooku, kde poděkoval těm, kteří mu dali svůj hlas. "Děkuju strašně moc vám všem, kdo jste volili Babiše," napsal.

​O své volbě v druhém kole mluvil i kandidát SPD Jaroslav Bašta. K volbám prý půjde, ale vhodí do urny prázdnou obálku. Žádného z kandidátů tedy nepodpoří. Předseda SPD Tomio Okamura ve volebním štábu svého kandidáta Jaroslava Bašty zkritizoval média, která podle něj vytvořila "svatou trojici" ve složení Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Ještě uváží, koho on sám podpoří do druhého kola.

To senátor Pavel Fischer už podpořil do druhého kola Petra Pavla. Po sečtení výsledků ho navštíví v jeho volebním štábu. Pavla podpořil také senátor Marek Hilšer.

Podívejte se na reportáž, komu svůj hlas v druhém kole dají ostatní kandidáti:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.