Poslední šance se rozhodnout. Odborník zhodnotil rozhodující debatu kandidátů

Vysílání Snídaně začalo pět minut před šestou hodinou ráno a trvalo do půl deváté. Jeho součástí bylo podrobné představení všech osmi kandidátů na hlavu státu.

V reportáži TV Nova kandidáty divákům představila, shrnula program, se kterým do voleb vstupují. Na ulicích se reportéři ptali lidí, proč volbu každého konkrétního kandidáta zvažují či vylučují. Moderátor Martin Čermák také každého adepta na prezidentskou funkci vyzpovídal.

Součástí speciálního vysílání Snídaně byly i sestřihy dvou debat kandidátů, které TV Nova odvysílala ve čtvrtek. Celý záznam najdete v tomto článku.

Kandidáti ve Snídani vystoupili v pořadí určeném na základě průměrů výzkumu veřejného mínění za rozhodnou dobu.

[chooze:article;value:483844]

Kampaň postrádá politická témata, okomentoval odborník

Do následujícího vysílání TN Live s moderátorkou Veronikou Petruchovou přijel pozvání ředitel Masarykovy demokratické akademie Patrik Eichler. Ten se vyjádřil k televizním debatám kandidátů na prezidenta a také k jejich vystupování.

"Kandidáti se účastnili řady debat, zejména včetně dvou včerejších u vás, dostali se tedy do konfrontace a měli také příležitost mluvit o nějakých politických tématech. Jedna věc, která mě na té kampani znérvózňovala a pořád znervózňuje, je, jak málo se věnovala politickým tématům. Andrej Babiš až o minulém víkendu, tedy printovou inzercí, která se těď postupně zvyšuje, teprve prezidentskou kampaň zahájil. Ne že by kampaň do té doby nevedl, je lídrem opozice a poslanec, má v podstatě permanentní politickou kampaň, ale tu prezidentskou, která není jen proti vládě, ale ukazuje jej i jako kandidáta na prezidenta, je v podstatě věcí až tohoto týdne," okomentoval Eichler.

Podle Eichlera bylo zatím nejpřekvapivější událostí kampaně odstoupení Josefa Středuly: "On vyhodnotil, že nemá šanci uspět nějakým výrazným způsobem, pravděpodobně si řekl, že by ho to v dalších jeho veřejných aktivitách poškodilo. Je lepší, pokud jste odstoupili a podpořili nějakého demokratického kandidáta, než že jste šli do voleb a dopadli jste jako lúzr."

Tématem byl rovněž odchod senátora Marka Hilšera (nez.) z první debaty prezidentských kandidátů, kterou TV Nova vysílala v 17:00. "Svědčí to o tom, že je jednak nespokojený se svou pozicí v té kampani, což ale dával najevo i pan Fischer v různých televizních debatách, jednak je to ale i k většímu zamyšlení pro všechny televize, protože to rozdělení kandidátů skutečně není něco, co by mělo být přejito bez kritičtější debaty," nadhodil Eichler.

Poznamenal že u komerčních televizí je podobné rozdělení pochopitelnější a snad i přípustné, ale ani tam to nepovažuje za vhodné: "Koncept voleb je rovnost a Marek Hilšer tím, že odešel, říká, že ty volby nejsou rovné. I Středula předtím, než odešel, také říkal, že ty volby nejsou rovné. Říkají to proto, že chtějí být konfrontováni s těmi čelními kandidáty, protože jednak to člověka vybudí k lepšímu výkonu, když má proti sobě silného soupeře, a jednak jsou přeci stejní kandidáti na prezidenta jako oni."

Problémem není jen rovnost v televizních debatách, ale také rovnost, co se prostředků na kampaň týče. "Ve chvíli, kdy jste Andrej Babiš a máte v podstatě neomezené zdroje na kampaň, protože si je vytáhnete z peněženky, když to zjednoduším, anebo máte velké sponzory, jako mají pan Pavel a paní Nerudová, tak jste ve výhodě. Abyste vedli úspěšnou kampaň v České republice, potřebujete 40 až 60 milionů korun. Teď je otázka, jestli je možné zaručit rovnost mezi kandidáty například nějakou veřejnoprávní regulací," srovnal Eichler.

Na celý rozhovor s Patrikem Eichlerem se můžete podívat zde:

Další volební zpravodajství na TV Nova

​Volební místnosti se v pátek otevřou ve 14 hodin a voliči do nich mohou dorazit až do 22 hodin. Z otevření volebních místností přinese TV Nova mimořádné zpravodajství, začíná v pátek ve 13:55 a kamery nakouknou do volebních místností napříč regiony Česka. Šanci vhodit hlas do urny pak mají voliči ještě v sobotu od 8 do 14 hodin.

"Vrchol volebního vysílání TV Nova nastane 14. ledna, kdy ve 13:00 spustíme sledování volebních výsledků v mimořádném živém kontinuálním vysílání. Součástí bude prezentace samotných výsledků či rozhovory s exkluzivními hosty. Kolem páté hodiny odpolední bychom již měli vědět výsledky," popisuje šéfredaktor zpravodajství TV Nova Michal Kratochvíl. Nebude chybět ani kontinuální vysílání na TN Live, které bude moderovat Lukáš Richtár.

Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, utkají se dva nejúspěšnější ve druhém kole za 14 dní (27. a 28. ledna).

Volební vysílání TV Nova

12. ledna První debata: 17:00, TV Nova
Druhá debata: 20:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
13. ledna Speciální Snídaně: 5:55, TV Nova
Mimořádné vysílání: 14:00, TV Nova
Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
14. ledna Kontinuální vysílání: 13:00, TV Nova Průběžné komentáře a analýzy na TN Live
Debaty bude možné sledovat také na TN.cz, Voyo zde a zde, Nova.cz, Facebooku, Instagramu a na YouTube.
Vysílání předvolebních prezidentských debat na TN Live bude tlumočeno do znakového jazyka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.