Není mezi nimi i ten váš? Vědci zjistili, která psí plemena jsou nejchytřejší

Vědci z univerzity v Helsinkách se snažili přijít na to, které psí plemeno je nejchytřejší. V rámci studie publikované v časopisu Nature Scientific Report podrobili 1 002 psů 13 různých ras testům inteligence.

Zkoumali například jejich chování, impulzivitu, logické uvažování, krátkodobou paměť i to, jak dokážou číst lidská gesta. "Očekávali jsme, že jednotlivá plemena se budou ve většině rysů navzájem lišit, a to se také stalo," uvedla jedna ze spoluautorek studie Katriina Tiira pro portál Newsweek.

[chooze:article;value:477142]

Každá rasa měla svou silnou i slabou stránku. "Například labradorský retrívr vyniká v chápání lidských pokynů, ale má problémy s prostorovou orientací. Některá plemena, jako je shetlandský ovčák, zase dosáhla ve všech testech vyrovnaného skóre," vysvětlila další spoluautorka Sarra Junttilaová portálu The Telegraph.

Z výzkumu vyplynulo, že nejinteligentnější je belgický ovčák malinois. Ten získal 35 z maximálně možných 39 bodů. Na druhém místě skončila border kolie s 26 body a bronzovou příčku obsadil německý hovawart. Čtvrtý skončil španělský vodní pes s 24 body. "Belgický malinois vynikal v mnoha kognitivních úlohách a měl velmi dobré výsledky ve většina testů," doplnila Tiiraa.

Naopak na spodních příčkách se umístil labrador (9. místo) a zlatý retrívr (13. místo). Jsou sice velmi emociálně intuitivní, ale v dalších testech neměli příliš vysoké skóre. Podle odborníků to však neznamená, že se jedná o nejhloupější plemena. "Všechny rasy vybrané pro tuto studii jsou bystré," zhodnotil to profesor Stanley Coren z kanadské univerzity.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.