Zemřel jeden z nejlepších rockových kytaristů všech dob

Britská kytarová legenda jménem Jeff Beck se proslavila ve skupině Yardbirds, kde hrála s Jimmy Pagem (později Led Zeppelin), po jejich rozpadu založili s Rodem Stewartem a Ronie Woodem (později Rolling Stones) skupinu Jeff Beck Group.

Jeho hra definovala kytarovou hudbu 60. let a ovlivnila směry jako heavy metal, jazz-rock a dokonce i punk, uvedla BBC. Jeff Beck šel svou hrou příkladem takovým velikánům, jakými jsou Paul McCartny či Jimy Hendrix.

Beckovo úmrtí potvrdila ve středu rodina na jeho oficiálním twitterovém účtu. Skonal den předtím po náhlém onemocnění bakteriální meningitidou (hnisavý zánět mozkových blan).

https://twitter.com/jeffbeckmusic/status/1613294003398799360?cxt=HHwWgMDT7aaWyeMsAAAA

Jeff Beck dostal třikrát cenu Grammy, jednu za instrumentálku Escape od skladatele českého původu Jana Hammera, se kterým spolupracoval. Dvakrát ho uvedli do Rokenrolové síně slávy, jednou spolu s Yardbirds.

Beck se narodil v červnu 1944 v Londýně. Matka chtěla, aby hrál na klavír, ale pubertálního kluka očaroval jiný nástroj. První kytaru si postavil sám, tu opravdovou pak získal podvodem, když se jakýsi muž v obchodě s hudebninami vydával za jeho nevlastního otce a ručil mu za splátky. Ty Jeff neplatil a podfuk pak žehlil jeho opravdový otec.

[chooze:article;value:482350]

​Rodiče se s tím smířili. “Mysleli si - když má kytaru, tak nepůjde krást,“ řekl před časem Beck časopisu Rolling Stone. Většina z jeho tehdejších kamarádů totiž podle něj byla “jednou mohou v kriminále“. Nakonec se nejvíce skamarádil s dalším začínajícím kytaristou ze sousedství. Jmenoval se Jimmy Page.

Právě on ho doporučil kolegům v kapele Yardbirds poté, co odešel Eric Clampton, který byl příliš popový. Tím odstartovala Beckova hvězdná kariéra. Kromě Yardbirds a Jeff Beck Group hrál na deskách Micka Jaggera, Rogera Waterse, Jona Bon Joviho, ZZ-Top, Stevieho Wondera či Tiny Turner, některá sólová alba natočil s producentem Beatles Georgem Martinem.​[chooze:article;value:466568]

​Frontman skupiny Rolling Stones Mick Jagger ve vyjádření soustrasti uvedl, že hudba ztratila úžasného člověka a "jednoho z nejlepších kytaristů na světě". Ozzy Osbourne (Black Sabbath) řekl, že mu bylo "velkou ctí" znát se a hrát s Beckem, a dodal: "Nedokážu vyjádřit, jak moc jsem zarmoucený..." Podle Gene Simmonse (Kiss) "nikdo nehrál na kytaru jako Jeff". Kytarista skupiny Queen, Brian May označil umění Becka za "absolutní vrchol kytarové hry".

Jeff Beck se v poslední době spřátelil s hercem a muzikantem Johnnym Deppem, s nímž v roce 2022 vydal album 18. Loni v létě se na koncertním turné zastavili v Praze.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.