První dáma USA se po operaci rakoviny kůže cítí dobře

Původně se Jill Bidenová dostavila do Národního vojenského zdravotnického střediska Waltera Reeda v Marylandu, vzdáleného asi 22 kilometrů od Bílého domu, kvůli plánovanému odstranění rakovinného ložiska nad pravým okem. To lékaři odhalili během preventivního vyšetření kůže, uvedla agentura AP.

Před zákrokem objevili specialisté další dvě podezřelé léze na hrudníku a levém očním víčku. Všechny tři chirurgové vyoperovali.

"Zákrok potvrdil, že malá léze je bazocelulární karcinom," uvedl o výrůstku nad pravým okem první dámy podle CNN lékař Bílého domu Kevin O'Connor. "Veškerá rakovinná tkáň byla úspěšně odstraněna a okraje byly bez zbytkových buněk rakoviny kůže." To stejné platí o nově objeveném ložisku na hrudníku. Lézi na levém víčku pak chirurgové vyřízli a poslali na mikroskopické vyšetření.

[chooze:article;value:433055]

​Zákrok se tak neplánované prodloužil. Prezident Biden strávil s manželkou v nemocnici devět hodin, do Bílého domu se vrátil sám. První dáma ho následovala až večer. Její mluvčí AP řekla, že se jí "daří dobře a je v dobré náladě". Podle O'Connora se u ní vyskytly "určité otoky a modřiny v obličeji".

Joe Biden je 71leté manželce oporou, svou ženu doprovázel do ambulantního centra v dubnu 2021 na lékařský zákrok, který Bílý dům označil pouze jako "běžný". V červenci 2021 s ní také odjel na ošetření poté, co si při procházce na pláži na Havaji propíchla levou nohu, uvedla AP.

Bazocelulární karcinom je nejčastějším typem rakoviny kůže. I když je považován za zhoubný je zároveň nejlépe léčitelný, zvláště, pokud je odhalen včas. Jedná se o pomalu rostoucí rakovinu, která se obvykle omezuje na povrch kůže, zřídka kdy metastázuje. Lékaři ji téměř vždy mohou celou odstranit mělkým řezem. Jen výjimečně způsobuje vážné komplikace nebo se stává životu nebezpečnou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.