Ministr spravedlnosti dal zelenou Bidenovu vyšetřování. Našly se další tajné spisy

Uběhl už více než měsíc od chvíle, kdy se v Bidenově bývalé kanceláři ve Washingtonu našly tajné vládní dokumenty. Listiny pocházely z dob, kdy byl ještě viceprezidentem. Biden dle svých slov netušil, že vládní spisy po jeho odchodu z veřejné služby skončily v soukromé kanceláři. Tvrdil také, že nezná ani obsah nalezených spisů, píše CNN

Od listopadového nálezu jeho spolupracovníci pátrali, jestli podobné "poklady" nenajdou i jinde. Biden ve čtvrtek přiznal, že se objevil ještě jiný z tajných dokumentů v jeho "osobní knihovně" v domě ve Wilmingtonu. Další listiny s citlivými údaji pak ležely v jeho uzamčené garáži, informuje AP.

Podle amerických zákonů musejí být přitom všechny prezidentské i viceprezidentské dokumenty po skončení funkčního období předány Národnímu archivu. 

[chooze:article;value:483988]

Záležitostí už se proto zabývají i úřady, včetně ministerstva spravedlnosti a FBI. Právě šéf resortu spravedlnosti Merrick Garland se ve čtvrtek v souvislosti s kauzou rozhodl jmenovat Roberta Hura zvláštním poradcem a pověřit ho vyšetřováním možného zneužití tajných dokumentů prezidentem Bidenem, píše CNN.

Stalo se tak nedlouho poté, co předseda Sněmovny reprezentantů Spojených států Kevin McCarthy vyzval Kongres, aby zahájil prošetřování prezidenta. "Myslím, že Kongres tohle musí vyšetřit. (Biden) byl tak znepokojený kauzou Trumpových dokumentů zavřených pod zámkem, a my teď zjistíme, že sám držel dokumenty na několika různých místech," prohlásil.

Donald Trump měl ve své floridské rezidenci řadu utajovaných dokumentů z doby svého prezidentství. Kvůli tomu loni u Trumpa, který je odmítal předat, dokonce zasahovala FBI, která mu dokumenty odebrala.

Biden ujistil, že v celé věci plně spolupracuje.

Tajné dokumenty se našly nejprve v bývalé Bidenově kanceláři:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.