Důlní neštěstí na Karvinsku. O život přišel jeden z horníků, další jsou zranění

Na Karvinsku se ve čtvrtek dopoledne otřásla půda. Neštěstí si bohužel vyžádalo své oběti. Jeden z horníků, které důlní otřesy zastihly pod zemským povrchem v dole ČSM-Jih, zahynul.

Tragickou událost potvrdila mluvčí důlní společnosti OKD, která ČSM-Jih provozuje, Naďa Chattová. "Mohu potvrdit, že jeden z našich zaměstnanců přišel o život. Do dolu ihned sfáral tým Hlavní bánské záchranné stanice Ostrava, aby horníky dostal ven," sdělila Chattová.

[chooze:article;value:475276]

Přesnou příčinu smrtelného úrazu bude vyšetřovat zvláštní komise, uvedlo na twitteru Sdružení hornických odborů. Deset dalších horníků se také při otřesech zranilo. Jejich počet zatím není znám, podle Chattové jde však pouze o lehká zranění.

Horníci se při otřesech nacházeli asi 1 100 metrů pod povrchem. Záchranáři je museli z hlubin vyprostit a dostat na povrch, kde už na ně čekaly tři sanitky a vrtulník. 

Důlní otřesy jsou dobře známou součástí hloubkové těžby. Při těžbě vzniká dobýváním horniny napětí, které se může kdykoliv uvolnit. Kvůli tomu lze důlní otřesy jen obtížně předpovídat. Naštěstí je většina z nich slabší a páchá pouze drobné škody. Obzvlášť silné otřesy se však občas vyskytují a pro horníky představují velké nebezpečí.

Na fotografie z důlního neštěstí se můžete podívat zde:

[chooze:gallery;value:29892]

Karvinsko zasáhly důlní otřesy. V podzemí byly stovky horníků (12/10/2022): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.