Úřady v USA zakázaly kvůli chybě systému starty letadel. Tisíce strojů nesměly do vzduchu

Několik tisíc letadel zůstalo ve středu ve Spojených státech na letištích. Federální úřad pro letectví strojům po celé zemi zakázal startovat. Omezení se týkalo domácích letů, a to až do devíti hodin východoamerického času, tedy do 15 hodin středoevropského času.

Důvodem zastavení byla chyba v počítačovém systému, který je zodpovědný za sledování letadel během letu. Slouží tak například k zabránění střetů letadel ve vzduchu. FAA už oznámil, že se chybu podařilo odhalit a odstranit. Od cestujících žádal úřad trpělivost a dostatek času na zajištění, že systém je opět funkční. Krátce po deváté hodině tamního času tak letadla opět vzlétla.

[chooze:article;value:481867]

Podle agentury AP bylo kvůli této chybě pozastaveno přes 3 700 odletů. Dalších více než 550 letů bylo zrušeno úplně. Zpoždění nabraly i lety mimo Spojené státy, například lety amerických aerolinek z Paříže.

Co přesně chybu způsobilo, zatím není jasné. Ve věci USA provedou patřičné vyšetřování. Podle mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreové se nemělo jednat o útok. "Zatím nemáme žádné důkazy o tom, že by šlo o kyberútok. Prezident nařídil ministerstvu dopravy, aby incident prověřilo," sdělila Jean-Pierreová.

Na letišti Václava Havla zněl poplach. Nouzově tam muselo přistát letadlo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.