O hospodaření Hradu se zajímají vyšetřovatelé. Od NKÚ chtějí výsledky

Skoro rok trvalo prověřování okolí prezidenta ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu. Úředníci se měli z vlastní iniciativy zaměřit kromě Kanceláře prezidenta republiky i na hospodaření Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. "Výsledky této kontroly jsme měli v plánu zveřejnit v lednu," uvedla mluvčí NKÚ Hana Kadečková. 

Materiály kontrolorů ale začaly zajímat policii. "NKÚ v současné chvíli poskytuje součinnost orgánům činným v trestním řízení," dodala tak mluvčí.

Podle informací TV Nova se má případem zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), ta se ale vyjádřit nechtěla.

Čeho konkrétně by se měly vyžádané dokumenty týkat, nechtěli detektivové ani kontroloři prozradit. Šetření NKÚ nejprve začalo v Kanceláři prezidenta republiky a Správě pražského hradu, až poté se na řadu dostala Lesní správa Lány.

[chooze:article;value:482904]

​"Transparency International podávala podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu v červenci 2021. Kauzy, které se objevily v souvislosti s Hradem, respektive se Správou v Lánech a podobně, podle nás byly natolik závažné, že kontrola ze strany NKÚ byla zcela na místě," reagoval právník a člen Správní rady společnosti Petr Leyer.

Podle mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka jeho ani Miloše Zemana vyšetřovatelé zatím nekontaktovali. "Můžu potvrdit, že tady NKÚ dlouhodobě provádí kontrolu, je to asi správně, mají na to ze zákona právo. Za kancelář a za Správu nás nikdo nekontaktoval," sdělil hradní kancléř Vratislav Mynář.

Vlastní kontrolu nedávno zahájil i Hrad. "Aktuálně probíhá audit, který si zadala Kancelář prezidenta republiky. Z mého pohledu to může být jakési alibi, nějaká zástěrka samotného kancléře Mynáře nebo lidí okolo prezidenta, aby tu případnou vinu hodili na nějaké nižší úředníky," sdělil Leyer.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.