Loňská inflace byla druhá nejvyšší v dějinách. Letošní rok má být lepší

Zdražování v loňském roce bylo jedním z největších v dějinách samostatného Česka. Oproti předchozímu roku vzrostly ceny průměrně o 15,1 procenta. "Šlo o druhou nejvyšší hodnotu od vzniku České republiky. Vyšší byla pouze v roce 1993, a to 20,8 procenta," sdělila vedoucí oddělení statistiky ČSÚ Pavla Šedivá.

Vysoká inflace ale postupně zpomaluje. Meziroční inflace v prosinci činila 15,8 procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně, než tomu bylo v listopadu. Mezi oběma měsíci navíc nedošlo k žádnému zrychlení zdražování.

[chooze:article;value:481680]

I tak ale ceny vzrostly, i když ne tak dramaticky jako v období největšího růstu inflace. Zdražení se dotklo zejména potravin. Ceny polotučného mléka narostly meziměsíčně o 8 procent, brambor o 6,9 procenta a vajec o 5,9 procenta. Stejně tak cukr zdražil o 4,7 procenta a chleba o 1,6 procenta.

Naproti tomu některé ceny oproti listopadu klesly. Jde především o máslo, u kterého ceny průměrně spadly o 3,7 procenta. Podobně zlevnilo také ovoce, které zlevnilo o 3,2 procenta, a maso s cenami nižšími o 0,6 procenta.

Zlevňovalo se i v jiných odvětvích. Nejvíce klesly ceny pohonných hmot, kde došlo ke zlevnění až o 10,5 procenta. Z alkoholických nápojů klesly nejvíce ceny vína o 5,1 procenta, následně pak lihovin o 1,9 procenta a v těsném závěsu pivo o 1,3 procenta. Celkově ceny nejvíc klesly u zboží, které průměrně zlevnilo o 0,2 procenta, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,3 procenta.

Nejhorší zdražování už mají mít lidé za sebou, na úplné zotavení si ale ještě nějaký čas počkají. "Růst cen v loňském roce výrazně snížil životní úroveň v naší zemi. Letošní rok přinese zlepšení, nicméně lidem se budou dál znehodnocovat úspory a snižovat reálné příjmy," předpověděl ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:477644]

Podle ekonoma Patrika Rožumberského bude inflace růst ještě v lednu, pak se ale zrychlování inflace zastaví. "Únor by měl přinést začátek trvalejšího poklesu meziroční inflace. Její návrat do jednociferných čísel by měl nastat kolem poloviny příštího roku," myslí si Rožumberský.

I když totiž zdražování mezi měsíci bylo malé, oproti minulému roku jde stále o masivní nárůst cen. Rozdíl mezi loňským a předloňským prosincem například v ceně vajec je neskutečných 92,4 %, cukru o 98,9 %, mouky o 42 %, drůbežího masa o 42,8 % a polotučného mléka o 55,4 %.

Zdražení se také výrazně dotklo cen bydlení. Nájmy vzrostly o 5,9 procenta a vodné o 5,3 procenta. Nejhůře na tom ovšem bylo vytápění. Ceny zemního plynu se navýšily o 140,2 procenta, tuhých paliv o 66,4 procenta a teplé vody o 28,8 procenta. Poněkud překvapivě však zlevnila elektřina, u které ceny klesly o 21,2 procenta.

Podle guvernéra České národní banky by měla inflace klesat na jaře. Podívejte se na video:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.