Vláda schválila kompenzace pro dodavatele energií. KALKULAČKA, kolik zaplatí zákazníci

Od 1. ledna 2023 platí cenový strop, který je stanoven u silové elektřiny na 6,05 Kč/kWh (5,00 Kč bez DPH) a u plynu jako komodity na 3,025 Kč/kWh (2,50 Kč bez DPH). K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky.

Jak přibližně bude vypadat vaše vyúčtování za elektřinu pod cenovým stropem, si můžete nasimulovat v kalkulačce.

Vzhledem k extrémnímu zvyšování cen v roce 2022 mají dodavatelé z velké části nakoupeny energie za vyšší ceny, než je cenový strop. Svým zákazníkům ale budou fakturovat cenu stanovenou státem – cenový strop. Kompenzační mechanismus proto stanovuje princip, podle něhož mohou stát žádat o náhradu ztráty za dané období.

Systém kompenzací je podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely výsledkem společných jednání zástupců vlády a obchodníků s energiemi. Vysvětlil, že mechanismus zohledňuje tržní specifika obchodníků, jejich nákupní strategie a typy smluv uzavíraných se zákazníky. Samotné kompenzace mají vycházet z tržních cen doplněných o přiměřené marže.

Jak přibližně bude vypadat vaše vyúčtování za plyn pod cenovým stropem, si můžete nasimulovat v kalkulačce.

"Kompenzační mechanizmus je směrem k obchodníkům logicky přísný. Finanční kompenzace budou založeny na tzv. vzorových maximálních nákupních cenách energií, které vycházejí z konzervativní nákupní strategie. Ta předpokládá, že dodavatelé nakupují pro své zákazníky energie postupně a dopředu, minimálně na následující rok," říká člen představenstva společnosti Centropol Jiří Matoušek.

[chooze:article;value:482907]

​Zároveň tento mechanizmus obsahuje pojistky v podobě stanovení maximální výše přiměřeného zisku na jednotku dodávky. "Je tedy také zodpovědný ke státnímu rozpočtu a pro dodavatele bude znamenat nižší hospodářský výsledek. To je ale v mimořádné tržní situaci, ve které se nacházíme, v zásadě v pořádku. Na cenový strop na energie pro domácnosti a firmy se skládáme všichni," dodává Matoušek.

Kompenzace bude obchodníkům vyplácet Operátor trhu s elektřinou (OTE). Oprávněnost úhrad bude kontrolovat Energetický regulační úřad (ERÚ).

Ministerstvo radí, jak získat nové dotace Zelená úsporám Light:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.