První start rakety Virgin Orbit ve Velké Británii skončil neúspěchem

Raketa LauncherOne společnosti Virgin odstartovala z pobřežního města Newquay v jihozápadní Anglii zavěšená pod křídlem speciálně upraveného Boeingu 747 zvaného Cosmic Girl, aby se nad Atlantickým oceánem ve výšce 10,7 kilometru oddělila od letadla a vystoupala na oběžnou dráhu.

"Zdá se, že máme anomálii, která nám zabránila dosáhnout oběžné dráhy," uvedla společnost s tím, že informace vyhodnocuje. Podle agentury Reuters je tento neúspěch další ranou pro evropské vesmírné ambice poté, co koncem prosince selhala po startu z Francouzské Guyany mise rakety Vega-C italské výroby.

[chooze:article;value:439628]

"V příštích dnech bude probíhat vyšetřování ze strany vlády a různých orgánů, včetně Virgin Orbit," uvedl Matt Archer, ředitel pro komerční lety do vesmíru v britské vesmírné agentuře. Společnost Virgin Orbit, jejímž spoluvlastníkem je britský miliardář Richard Branson, plánovala v rámci své první mise mimo svou základnu ve Spojených státech vyslat na nižší oběžnou dráhu Země (LEO) devět malých družic.

https://twitter.com/Reuters/status/1612646176397869056?cxt=HHwWgICyyefJouEsAAAA

Matt Archer uvedl, že zážeh prvního stupně vynesl raketu do vesmíru, ale druhý stupeň měl "technickou anomálii a nedosáhl požadované oběžné dráhy". Společnost Virgin Orbit následně v přímém přenosu ze startu rakety oznámila, že Cosmic Girl a jeho posádka se po pondělním startu bezpečně vrátily na zem.

Britská kosmická agentura označila cornwallskou misi za okamžik národní hrdosti pro rostoucí britský kosmický průmysl, zatímco britský ministr pro vědu George Freeman agentuře Reuters na kosmodromu řekl, že jde o "historický okamžik". Británie uvádí, že je předním neamerickým výrobcem družic, v jejímž kosmickém průmyslu je zaměstnáno 47 000 lidí.

Satelity, které LauncherOne nesla na palubě, patřily soukromým společnostem i vládním agenturám a podle páteční tiskové zprávy měly mimo jiné sloužit k prevenci nelegálního obchodu, pašování a terorismu a také ke snížení dopadu výroby na životní prostředí. Mise nazvaná "Start Me Up" podle písně skupiny Rolling Stones, byla společným podnikem společnosti Virgin Orbit, britské vesmírné agentury, místní vlády Cornwallu a britského královského letectva.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.