Slovanská epopej zamíří do Prahy. Do domu, za nímž mají být ruští oligarchové

Umístění dvacítky velkoformátových obrazů Alfonse Muchy nevyčíslitelné hodnoty posvětilo nedávno vedení Prahy. Stěhovat by se měly nejdříve za čtyři roky.

Slovanská epopej má být umístěna do paláce Savarin v pražské ulici Na Příkopě. Palác je ale zatím před rekonstrukcí.

Tu hlavní město odsouhlasilo, stopku ale dostala od ministerstva kultury. Rekonstrukce by prý ohrozila památkovou rezervaci. Aktuálně se po úpravách znovu přezkoumává. Vnučce Alfonse Muchy Jarmile Mucha Plockové navíc vadí, že za rekonstrukcí stojí společnost Crestyl.

[chooze:article;value:465705]

"Ta společnost je velice neprůhledná, my bychom taky mohli ztratit možnost kontrolovat ten tok peněz. Už v roce 19 bylo jasné, jaká ta struktura je, že to skutečně sahá až ke Kremlu, my jsme na to dlouhodobě upozorňovali," uvedla Plocková.

Společnost měla podle Seznam Zpráv spolupracovat s firmou ruského oligarchy Michaila Arustamova. Ten má mít blízko k Nikolaji Tokarevovi, bývalému agentovi KGB, který je na sankčních seznamech. Podle společnosti Crestyl ale je všechno jinak.

[chooze:article;value:388406]

"Zavádějící spekulace se týkají úplně jiného našeho projektu umístěného v Praze 10. Pro realizaci části tohoto projektu nabýváme několik pozemků od společnosti Vinohradská Properties, a to na základě osm let starých smluv z roku 2015. Konečným vlastníkem této společnosti donedávna dle rejstříků byl pan Michail Arustamov, který je občan EU," řekl mluvčí Crestylu Ondřej Micka.

Podle magistrátu pro dílo prý jiné místo není, Muchova vnučka ale nesouhlasí.

"Jedno z těch křídel holešovického průmyslového paláce, který je ve vlastnictví Prahy, takže Praha by nemusela platit šílené miliony. Pak je tady dočasné řešení, a to zámek na Zbraslavi," navrhla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.