Ptačí chřipka decimuje Česko. Chovatelé mohou požádat o kompenzace

Ptačí chřipka se rychle šíří napříč Českem. Veterinární správa na nepříznivý vývoj bezprostředně zareagovala a vyhlásila mimořádná opatření. Podle ministerstva zemědělství je ale menší chovatelé dodržují jen zřídkakdy.

"Zaznamenal jsem některé případy, kdy malí chovatelé porušují mimořádná veterinární opatření. Chtěl bych tímto apelovat na drobnochovatele, aby vydaná opatření dodržovali," řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:482719]

​Veterináři podle ministra dobře vědí, co mají dělat. "Přijímají taková opatření, která minimalizují další šíření nákazy. Chtěl bych jim poděkovat, protože díky jejich přístupu se nám už v minulosti podařilo nákazu potlačit. A i nyní pro to děláme vše, co je možné," řekl Nekula.

Přitom právě dodržování základních preventivních opatření by mohlo mít klíčový vliv na boj s ptačí chřipkou. "Mezi hlavní zásady patří přesunout chovy drůbeže do uzavřených objektů a zabránit jejich kontaktu s volně žijícími ptáky," doporučují veterináři. V případě chovů, kde uzavření slípek není možné, je nutné minimalizovat riziko kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků.

​Vodu a krmivo by podle veterinářů měli chovatelé umístit pod přístřešek a zabránit tím, aby se drůbež dostala na vodní plochy s volně žijícími ptáky. Jedním z dalších opatření může být i zasíťování výběhu.

[chooze:article;value:482391]

Chovatelé, kteří kvůli ptačí chřipce museli svou drůbež utratit, mohou navíc požádat o kompenzace. Za utracená zvířata jim stát nahradí veškeré škody. Žádost o kompenzaci škod je možné podat u ministerstva zemědělství.

O kompenzaci mají chovatelé požádat nejpozději do osmi týdnů od utracení zvířete. Pokud k utracení nedojde, mohou žádost podat až do osmi týdnů ode dne skončení nařízení ochranných opatření.

Pánková: Kvůli ptačí chřipce bylo zlikvidováno 15 % nosnic v Česku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.