Expertka předpovídá trendy dětských jmen. Letos pofrčí temná

Zatímco v některých rodinách se jména dědí po generace, jiní rodiče se při výběru nechávají unést stávajícími trendy. Americká expertka na jména Stephanie Coffieldová na tiktoku prozradila, jak by měl vypadat letošní trend. Predikuje, že díky populárním seriálům, jako je Wednesday, vzroste popularita "temných" jmen.

"Cokoliv mystického a mytologického bylo vždy populární, ale budeme svědky vzestupu ještě temnějších jmen, jako je Argo, Draco, Knight, Raven, Salem, Zephyr nebo Zelda," řekla Stephanie. Rodiče podle ní budou také hodně volit globální jména, která se používají ve více zemích. "Patří sem jména jako Amari, Indra, Lilia, Lorenzo, Paloma nebo Maxmilian," vyjmenovala.

[chooze:article;value:482443]

​Stále více rodičů bude také svým dětem dávat zkrácené podoby tradičních jmen. "Libby a Betty místo Elizabeth, Kit místo Christopher, Hank místo Henry. Tyto varianty budou nadále na vzestupu," tvrdí Stephanie.

Nejoblíbenější jména v Česku

Češi si obecně hodně potrpí na tradiční jména, v posledních letech se ale i u nás rozmáhá trend jmen převzatých z jiných jazyků a kultur. Do popředí se také derou jména, která v minulosti zažívala propad popularity.

Český statistický úřad (ČSÚ) už několik let nevydává statistiky nejčastějších dětských jmen, letošní trendy nám ale mohou naznačit například jména prvních narozených miminek v tomto roce. Mezi nimi najdeme například Melanii, Emu, Sofii, Viktorii, Matěje, Adama či Vojtěcha. V tabulce níže se můžete podívat na jména některých prvních letošních miminek.

Místo narození Jméno prvního miminka roku 2023
Olomouc Bella
Ústí nad Labem Lukáš
Rakovník Zoe
Jindřichův Hradec Veronika
Kroměříž Ema
Šternberk Anna
Náchod Filip
Havířov Natálie
Zlín Matěj
Přerov Melanie
Ostrava-Vítkovice Nela
Valašské Meziříčí Matylda
Kolín Adam
Prostějov Viktorie
Jablonec nad Nisou Melanie
Čáslav Vojtěch
Jeseník Eliáš
Mladá Boleslav Damian
Jihlava Magdaléna
Opava Petr
Prachatice Sofie
Zdroj: TN.cz

Dá se také očekávat, že letošní trendy budou do velké míry kopírovat ty loňské. Například mladoboleslavská porodnice uvedla, že v roce 2022 byla nejčastější jména Matěj, Matyáš, Tobiáš, Jan, Adam, Eliška, Viktorie, Barbora, Tereza a Adéla. Narodila se tam ale i spousta miminek, kterým rodiče dali nezvyklá jména. "Plamen, Amina, Kirill, Laurentius, Anar, Dorina, Faustýna, Eliora, Maley, Jeremiáš," vyjmenovala porodnice.

[chooze:article;value:481539]

​Brněnská porodnice potvrzuje rostoucí trend oblíbenosti cizích jmen. "Dlouhodobě dominují u holčiček jména jako Eliška, Anna, Adéla, u chlapečků pak Jakub, David a Jan. Kromě těchto tradičních jmen se rodiče stále častěji rozhodují pro nová jména, často cizího původu, a tak se u nás hodně rodí také Rozárie i Rozálie, Lilien, Mia nebo u chlapečků Samuel," uvedla k loňskému roku Porodnice Brno.

Kolínská nemocnice tyto statistiky zveřejňuje pravidelně každý měsíc. Například za listopad loňského roku podle ní dominovala jména Marie, Karolína, Amálie, Jan, David a Tobiáš. V září to byla Gabriela, Sofie, Alžběta, Adam, Marek a Jan. V červenci Viktorie, Josefína, Anna, Jakub, Miroslav a Martin. Co se týče netradičních jmen, vyjmenovala kolínská nemocnice například Marcuse, Ryana, Timeu, Melissu, Leticii, Nicolase či Jasmínu.

Úplně prvním miminkem letošního roku je Anička. Narodila se osm minut po půlnoci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.