Diety podle celebrit. Od oběda už nejím, řekla Heidi Janků, jak si udržuje postavu

Češi patří podle dat evropského statistického úřadu Eurostat mezi nejtlustší obyvatele Evropy. Nadváhou trpí skoro dvě třetiny Čechů. Na začátku nového roku se to ovšem mnoho z nich snaží změnit.

Hubnout po vánočních svátcích začala například zpěvačka Marta Jandová. "Nedržím žádné klasické diety, ale dělám si různé detoxy. No a teď, po Novém roce, jsme se s manželem rozhodli, že nebudeme měsíc nebo možná i dva pít alkohol. Chceme se trochu po těch Vánocích dát do pořádku. Takže omezíme i sladké a pečivo, přidáme více zeleniny," popsala svůj současný režim zpěvačka. 

Podle nutriční poradkyně Veroniky Pourové je ale důležité nedělat při hubnutí náhlé změny. "Pokud jste se rozhodli pojmout nový rok jako restart vašeho životního stylu a zaměřit se na zdravé stravování, určitě jde o skvělý krok. Myslete však na to, že jediná změna, která má smysl, je ta dlouhodobá, a tak se zaměřte především na udržitelnost," tvrdí.

[chooze:article;value:481224]

"Nemá smysl vynechávat celé skupiny potravin nebo se trápit hlady. Do začátku může bohatě stačit, když vyměníte tučné uzeniny za libovou šunku, tučné sýry za ty 30%, zařadíte dostatek zeleniny a celozrnné potraviny a zaměříte se na pravidelnost ve stravě," vysvětlila Pourová s tím, že pokud někoho často honí chuť na sladké, může ji zahnat pravidelnými svačinami.

Rovnováha je potřebná také podle herečky Kateřiny Brožové. "Dodržuji zásadu všeho s mírou, tedy neodepírat si věci, které má člověk rád. Jen toho musí být zdravé množství. Asi nikdy jsem žádné diety nedržela. Jím všechno. Maso, zeleninu, sladké. Důležitý je ale pohyb," řekla redakci TN.cz. Výraznou, ale negativní roli podle Brožové hraje stres. "Člověk musí žít s radostí. Radovat se z maličkostí, užívat si života," dodala.

[chooze:article;value:482194]

To zpěvačka Heidi Janků má na štíhlou linii jiný recept. "Já už několik let dodržuji takzvaný přerušovaný půst. To znamená, že můžete jíst cokoliv, ale část dne nejíte. Já třeba ráda snídám, takže posnídám, pak se naobědvám a pak až do rána nejím nic," vysvětlila zpěvačka, jak si udržuje štíhlou postavu.

Lze podle ní ale udělat i výjimku a jednou za čas se najíst večer. "Samozřejmě když jdu na večeři s přáteli, tak si něco dám. Ale když jsem doma nebo pracuji, tak se to snažím dodržovat," řekla TN.cz. "Zvykla jsem si na to. Žaludek se stáhne a pak nepotřebujete tolik jíst," popsala výhody metody. 

Naopak hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, herečka Zlata Adamovská, se dietami příliš netrápí. "Já si užívám života a tyhle věci příliš neřeším. Takže žádné recepty ani triky nemám. Když potřebuju, tak trochu uberu energetický příjem a přidám výdej. To je jediná rovnice, která funguje," myslí si.

[chooze:article;value:476736]

Právě dostatečný pohyb, pravidelná strava a správný poměr energetického příjmu a výdeje považuje za základ také nutriční poradce Pavel Suchánek.

"Pokud to lze, zjistěte si, kolik energie byste přibližně za den měli ke svému věku a aktivitě sníst a jakou hodnotu přijaté energie byste neměli překročit, abyste zhubli. Stejně tak je potřeba stanovit si i minimum energie, které byste za den měli sníst," tvrdí. Suchánek dále radí vynechat alkohol a dodržovat pitný režim. "Vypijte cca 30 až 35 ml vody a neslazených nápojů na kilogram své tělesné hmotnosti," doplnil.

Důležitější než kilogramy na váze jsou podle něj centimetry přes pupík. "Jeden centimetr v pase, měřeno přes pupík, znamená úbytek 1 kg tělesného tuku. Přitom na váze může být změna úplně jiná. Obvod pasu přes pupík je přesnější měřítko úspěchu," zdůraznil Suchánek.

[chooze:article;value:481521]

Radu ohledně stravování, a hlavně nabíraní svalové hmoty přidal úspěšný český zápasník Karlos Vémola. "Je to složitý proces, ale pokud nejíte alespoň šestkrát denně, tak hmotu nenaberete. Já někdy jím i osmkrát denně. Počítají se do toho samozřejmě i proteinové drinky.

"No a pokud teda chcete nabrat hmotu, tak co největší počet kalorií, ale tak, abyste to stíhali jíst a nezaplácli se. Takže hlavní jsou bílkoviny a sacharidy. Na každé kilo váhy aspoň tři gramy bílkovin," radí sportovec.

Chladné počasí nepřispívá zdraví. Podle lékařů dochází častěji k infarktům:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.