V Mexiku zatkli syna drogového bosse "El Chapa" Guzmána. V ulicích propuklo násilí

Ministr obrany Luis Cresencio Sandoval novinářům řekl, že Ovidio Guzmán, přezdívaný "El Raton" (Myš), byl dopaden ve městě Culiacan na severozápadě Mexika a vojenským letadlem byl dopraven do Mexico City. Dodal, že zatčení bylo výsledkem šestiměsíční práce zpravodajských služeb při pátrání po 32letém muži, který údajně pomáhal řídit operace svého otce od doby, kdy byl "El Chapo" (Prcek) v roce 2017 vydán do Spojených států.

Spojené státy nabídly za informace vedoucí k dopadení Ovidia Guzmána odměnu až 5 milionů dolarů a obvinily ho z toho, že je klíčovým hráčem nechvalně proslulého kartelu Sinaloa. Po jeho zatčení propuklo v Culiacanu násilí a žhářství. Podle BBC rozzuření členové gangu na silnicích zapalovali auta a zaútočili i na místní letiště. Na třech sinalojských letištích muselo být zrušeno více než sto letů. Guvernér státu Sinaloa Rubeno Rocha uvedl, že při násilnostech přišli o život tři členové bezpečnostních sil a nejméně 18 dalších lidí bylo zraněno. V Culiacanu muselo být přerušeno školní vyučování a zrušeny sportovní akce.

[chooze:article;value:467057]

Nepokoje se strhly v době, kdy se mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador chystá příští týden přivítat svůj americký protějšek na summitu severoamerických lídrů v Mexico City, na němž se očekává, že jedním z hlavních bodů programu bude právě bezpečnost.

"El Chapo" si ve Spojených státech odpykává doživotní trest za pašování stovek tun narkotik do USA v průběhu 25 let. Jeho kartel však zůstává jedním z nejmocnějších v Mexiku a Washington ho viní z pašování fentanylu, což je syntetická droga, která je asi 50krát účinnější než heroin.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1611084401487511554?cxt=HHwWhICw3cWu3NssAAAA

Ovidio Guzmán byl již jednou dopaden v roce 2019, ale bezpečnostní síly ho musely pustit na svobodu poté, co jeho kartel v odvetné reakci na jeho zatčení rozpoutal v Culiacanu pouliční válku, která si vyžádala několik mrtvých. Jeho propuštění ostře kritizoval Lopéz Obradora, který prohlásil, že toto rozhodnutí bylo učiněno v zájmu ochrany životů civilistů ve městě s přibližně 800 000 obyvateli.

Bezpečnostní expert David Saucedo uvedl, že zadržení Ovidia Guzmána "nebylo důsledkem Bidenovy návštěvy, ale spíše tlaku, který Američané vyvíjeli na mexickou vládu" od neúspěšného zatčení v roce 2019.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.