Koruna je nejsilnější za 12 let. Investoři začínají Česku znovu věřit

V černé lavině špatných zpráv o ekonomice přišla alespoň jedna bílá vločka. Česká koruna prostřelila všechny grafy a zastavila se na pozici, kterou ještě nedávno považovali investoři jen za sen centrálních bankéřů.

"Koruna je aktuálně nejsilnější za 12 let. Chvilku se dostala i pod hranici 24 eur, což je zcela mimořádné," myslí si hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Síla koruny podle ekonomů ukazuje, že investoři začínají Česku věřit a některá rizika už považují za zvládnutá. V půlce zimy přestal být tématem nedostatkový plyn a mizí i obavy z rozšíření války do střední Evropy. Česko se také stává přístavem pro střadatele.

[chooze:article;value:476938]

"Protože máme vyšší úrokové sazby než v eurozóně, samozřejmě to láká ty, kteří mají úspory, aby si je uložili za vyšší úrokovou sazbu," vysvětluje profesor ekonomie na Mendelově univerzitě v Brně Lubor Lacina.

Silná koruna je také signálem pro všechny, kteří chtějí v létě chytat bronz u moře. Teď je chvíle, kdy mají otáčet korunu směnárníci. Lidé, kteří chtějí jet na dovolenou do zahraničí, mohou vybrat peníze už teď a vyměnit je za eura.

[chooze:article;value:482598]

Pro Česko je silná měna také první opravdu dobrou zprávou v boji s inflací. Zlevnit by mohlo zboží dovážené ze zahraničí. Za ropu a zemní plyn zaplatíme míň, což pomůže snížit inflační tlak.

České národní bance se tím otevírá možnost, aby snížila úrokové sazby a přidala tak páru naší ekonomice. Ekonomové odhadují, že Česká národní banka udrží kurz koruny na současné úrovni. K posilování naší měny má prý stále k dispozici gigantické devizové rezervy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.