Dovolená v Chorvatsku v ohrožení. Kvůli zavedení eura si Češi připlatí

V Chorvatsku vzrostly ceny téměř všeho, od potravin až po služby. Zdražování se podle příspěvků na sociálních sítích dotklo hlavně kaváren, rychlého občerstvení a obchodů s potravinami.

Ceny v eurech v Chorvatsku rostou podle webu index.hr průměrně o 3 až 19 procent u čokolády, pekařských výrobků, piva a kávy. Kromě obchodů s potravinami a pekáren zdražují i pohostinství, a to o 10 až 80 procent. A překonávají pevně stanovený kurz jednoho eura za 7,53 kuny.

[chooze:article;value:482598]

Zdražování v oblíbené dovolenkové destinaci pocítí i Češi. Kromě potravin a občerstvení se budou zvedat i ceny ubytování. "V hotelech by to mohlo být až o 5 procent proti loňsku, v těch s více hvězdičkami dokonce až o 7 procent," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Dodal, že soukromých penzionů se zdražování tolik nedotkne.

"Předpokládáme, že ceny se do léta ještě o něco sníží. Ve srovnání s minulou sezonou ale na vyšší úrovni budou. Zdražování souvisí s pokusy obchodníků vydělat víc, ale konkurenční prostředí i nespokojenost lidí je donutí zase zlevnit," dodal Papež.

Ceny potravin v Chorvatsku a v Česku
Chorvatsko Česko
Mléko plnotučné 45,70 27
Vepřové maso mleté, 1 kg 90,40 110
Konzumní brambory, 1 kg 46,20 35
Rajčata, 1 kg 60 60
Mletá káva, 100 % arabica, 250 mg 130 130
zdroj: Chorvatská obchodní komora Převedeno z eur na Kč Ceny v Kč

Eury se v balkánské zemi začalo platit od počátku roku, zároveň až do 14. ledna fungují přechodně i kuny. O neodůvodněném zdražování informuje také dnevnik.hr. V zemi se kvůli zdražování vzedmula nevole. Úřady už provedly 8 000 kontrol a porušení zákona při tvorbě cen zjistily v 1 744 případech.

Cestování do Chorvatska bude jednodušší. EU schválila jeho přijetí do Schengenu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.