Česko zasáhl silný vítr. Láme stromy, tisíce odběratelů jsou bez elektřiny

Nejvyšší rychlost větru naměřili na Sněžce. V nárazech až 130 kilometrů v hodině. Nefoukalo ale jen na horách, kvůli větru museli hasiči zasahovat například na Vysočině. Už od noci na čtvrtek vyjížděli především k popadaným stromům a větvím, které blokovaly provoz na silnicích. V několika případech také zpevňovali větrem uvolněné střešní krytiny.

Vichr způsobil velké výpadky elektrického proudu. "Na našem rozvodném území evidujeme deset poruch vysokého napětí. Tři v Moravskoslezském kraji, po dvou v Olomouckém a Ústeckém kraji a po jedné v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Celkem je bez elektřiny asi 4 000 domácností," okomentovala výpadky elektřiny mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

[chooze:article;value:482796]

"Nejvíce zasaženy jsou Pardubický a Moravskoslezský kraj, kde elektřina chybí asi 1 500 odběratelům. Dodávky elektrické energie by měly být obnoveny do dnešního večera," upřesnila ve čtvrtek odpoledne Holingerová.

Hodně větrno má být až do čtvrtečního odpoledne. Výstraha meteorologů před silným větrem platí kromě části středních Čech a jihovýchodní Moravy pro celou republiku.

"Vítr začne výrazně slábnout během čtvrtečního večera a do konce týdne bude foukat slabý nebo mírný o rychlosti do 20 kilometrů za hodinu," řekla meteoroložka Dagmar Honsová. V dalších dnech nás čeká hodně proměnlivé počasí  do víkendu deštivo a poté znovu teploty, které připomínají spíše duben než leden.

"Teploty budou zůstávat hodně vysoko, v maximech naměříme až 12 stupňů celsia," dodává Honsová. Nejtepleji by mělo být podle předpovědi o víkendu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.