Češi se nebojí utrácet za dovolené. Hitem jsou first minute zájezdy

Od chvíle, kdy koncem roku vypsaly cestovní kanceláře takzvané first minute (nebo též first moment) zájezdy, internetové stránky a pobočky cestovek jsou v permanenci. Lidem prý chybí cestování, které si v covidových letech nemohli dopřát.

"Platí nejnižší ceny a další akční podmínky, jako pobyty pro děti zdarma nebo možnost výběru místa v letadle," vysvětlovala výhody first minute zájezdů mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

"Kombinace silné koruny, klesajících cen paliva a množství benefitů při prodejích first moment zájezdů, to jsou hlavní důvody rekordních prodejů, které jsou teď až o třetinu vyšší," tvrdí mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Petr Kostka.

[chooze:article;value:482812]

"Nárůst zájmu je enormní, a to hlavně o Řecko. Další v pořadí je Turecko, kde jsme dokonce navyšovali nabídku na základě zájmu lidí. Naši klienti chtějí kombinovat relax u moře s aktivní a poznávací dovolenou," sdělila TV Nova mluvčí společnosti CK Blue Style Ilona Topolová.

Podle cestovek musíme počítat s tím, že dovolené ve velmi oblíbeném Středomoří budou oproti loňsku dražší přibližně o deset procent. Za exotičtější dovolené si pak připlatíme až o třetinu víc. Přesto se prý nedá říct, že by si Češi zájezdy zkracovali, nebo že by se chtěli uskromnit jinak.

[chooze:article;value:478617]

Podle Pavlíkové je největší zájem o čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely, samozřejmě all inclusive a blízko pláže. "Češi v postcovidovém období nešetří na dovolené a chtějí kvalitní a prověřené hotely," potvrzuje její slova také Kostka.

Samostatnou kapitolou je pak dovolená u Jadranu. Například do Chorvatska míří každým rokem převážně vlastní dopravou na 850 tisíc Čechů. Přitom doby, kdy apartmán pro čtyři osoby na noc stál 600 korun, jsou dávno pryč a Chorvatsko už rozhodně není levná země.

[chooze:article;value:481608]

"Češi řeší dovolenou v Chorvatsku i rok dopředu. Navíc se tam naučili jezdit i mimo sezónu. Každopádně v tuto chvíli máme obsazených už 80 % kapacit. Turisté z Česka také vyžadují vyšší standard než dřív. Wi-Fi a klimatizace jsou samozřejmostí," myslí si provozovatelka apartmánů Klára Carbová.

Další zdražení lze očekávat v souvislosti s přechodem země na euro. Na druhou stranu díky tomu, že je Chorvatsko od Nového roku v Schengenu, už na hranicích nebudou dlouhé kolony.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.