Zeman odmítl jmenovat Hladíka ministrem. Má k němu výhrady

Prezident Miloš Zeman se ve středu sešel s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Podle Hladíkových slov spolu vedli "obsáhlou, hlubokou a poměrně konkrétní" debatu.

"V jejím závěru mi pan prezident sdělil, že má výhrady k mému jmenování a není v tuto chvíli připraven mě jmenovat ministrem životního prostředí," uvedl Hladík. Sám se domnívá, že výhrady, které prezident vznesl, již vysvětlil. "Nicméně v tuto chvíli pan prezident na svém stanovisku trvá," dodal Hladík.

[chooze:article;value:481894]

​O celé záležitosti bude nyní Hladík hovořit s předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou. Ten nyní kromě resortu ministerstva práce a sociálních věcí zastává i funkci ministra životního prostředí, ve které ho měl Hladík nahradit.

"Budu o této záležitosti informovat předsedu a předsednictvo KDU-ČSL a po konzultaci s předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou tuto situaci probere pan předseda s premiérem České republiky Petrem Fialou. A následně tuto záležitost budeme dále řešit," uzavřel Hladík.

Jurečka vzal prezidentovo rozhodnutí na vědomí. "Nevidím však žádné zásadní důvody, proč Petra Hladíka odmítá jmenovat. Petr Hladík je kompetentní v oblasti životního prostředí, tuto agendu měl na starosti v Brně, nespáchal nic nezákonného, není obviněn či trestně stíhán," reagoval Jurečka.

Hladík měl do funkce nastoupit po Anně Hubáčkové (KDU-ČSL), která na post rezignovala kvůli zdravotním důvodům už loni v říjnu. Jmenování Hladíka ale zkomplikovala kauza ohledně přidělování městských bytů v Brně. Policie zasahovala v Hladíkově kanceláři, samotného kandidáta ale neobvinila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.