V chovu na Tachovsku musí vybít všech 750 tisíc nosnic. Vejce zřejmě zdraží, předvídá ekonom

Už od úterý probíhá ve velkochovu v Brodu nad Tichou ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému (IZS) náročné utrácení nosnic v jedné ze tří hal, v níž se původně nacházelo zhruba 220 tisíc kusů nosnic. Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí hygieniků se šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal zabránit nepodařilo. 

Kvůli ptačí chřipce začaly vymírat slepice i v dalších částech hospodářství. Státní veterinární správa (SVS) proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých v chovu bylo zhruba 750 tisíc. Jde o logisticky velmi náročnou akci, bude proto důležitá spolupráce se složkami IZS, chovatelem a asanačními podniky. 

"Nákazová situace je velmi vážná. Jen během prosince bylo v České republice vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky. Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje. Aktuálně nejnovější letošní ohnisko ptačí chřipky se nachází v malochovu drůbeže v obci Újezdec u Luhačovic v okrese Uherské Hradiště," upozornil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

[chooze:article;value:482391]

​Chovatel nahlásil úhyn pěti slepic z celkového počtu sedmi kusů. Veterinární inspektoři na místě uskutečnili šetření, přijali opatření proti šíření nákazy z hospodářství a odeslali vzorky k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které následně potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5.

"Opětovně apelujeme na všechny chovatele drůbeže a ptactva, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti v chovech a nařízená mimořádná veterinární opatření. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě," upozornil  ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V polovině loňského prosince vydala SVS mimořádná veterinární opatření s platností pro chovatele v celé České republice.

Podle odborníků se dá předpokládat, že Češi se kvůli šíření viru ptačí chřipky dočkají dalšího zdražování vajec. "Je velmi pravděpodobné, že tato zpráva zapůsobí na spotřebitele i prodejce. A povede to k navýšení cen za vejce," zhodnotil ekonom Petr Dufek. Jen během loňského roku se s rostoucími náklady a maržemi obchodníků cena vyšplhala i na šest korun za jeden kus.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.