Sebevraždy a nepozornost. Mrtvých po sražení vlakem v Česku přibývá

Osobní vlak loni 7. prosince srazil a usmrtil v pražském Hloubětíně člověka. Nehoda na více než dvě hodiny zastavila železniční provoz z Vysočan do Horních Počernic a Satalic, některé vlaky jely odklonem přes Libeň. "Pracujeme s variantou, že se jedná o sebevraždu," říká policejní mluvčí Jan Daněk.

Osobní tragédie jednoho člověka, velká ztráta pro jeho blízké. Pohledem statistik ale nic mimořádného.

Na drahách loni přišlo o život 249 lidí, po střetu s vlakem jich zemřelo 200. Čtyři z pěti lidí, kteří loni zemřeli, vstoupili pod vlak z nepozornosti. A ve srovnání s rokem 2021 narostl počet mrtvých o 21 procent. "Z dlouhodobého sledování také víme, že 35 až 40 procent mrtvých připadá na sebevraždy," vysvětluje Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce.

[chooze:article;value:481839]

​Mrtvý strojvedoucí a čtyři zranění. Děsivou bilanci měla srážka pendolina s posunovací lokomotivou, která se stala loni 27. června. "Muž, ročník 1968, utrpěl devastující zranění, jimž na místě podlehl," informovala policejní mluvčí Soňa Štětínská. Na místě bylo šest hasičských jednotek.

Vlaků či samotných lokomotiv, které přejely návěstidlo "stůj", loni přibylo. Jejich počet narostl na 184. To je ve srovnání s rokem 2021 o 11 více. Vážných následků ale loni ubylo. Počet mrtvých se snížil ze čtyř na jednoho, zraněných bylo devět, tedy oproti roku 2021 o 51 méně. "V řadě případů, které vyšetřujeme, zjišťujeme, že chybí technika, která by zabránila neštěstí," uvádí Drápal.

Stát bude jen letos investovat do zabezpečení vlaků 1,1 miliardy korun, které získají z fondu dopravní infrastruktury dopravci.

Řidič se otáčel na železničním přejezdu. Smetl ho projíždějící rychlík:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.