Prezidentské volby: Už za týden mohou hlasovat lidé v karanténě

Volby se blíží. Lidé už leckde dostávají volební lístky se jmény prezidentských kandidátů. Ti, kterým lékaři nařídili kvůli nemoci covid-19 izolaci, ale budou moci volit už o dva dny dříve, tedy příští středu.

"Řidič přijede v automobilu, nevystupuje z auta, dostane volební lístky, které pak vhodí do přenosné volební urny," popsala postup volby na drive-in místech mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

[chooze:article;value:482125]

​Podobně tomu bylo třeba předloni během koronavirové epidemie při sněmovních volbách. Alespoň jedno takové místo bude v každém okrese. Zřízení drive-in volebních míst znamená odhadem náklady okolo 10 až 15 milionů korun ze zhruba osmisetmilionového volebního rozpočtu.

Smůlu budou mít ti, kteří se nakazí mezi 11. a 13. lednem. Do volebních místností nebudou moci a volební drive-in místa už budou zavřená.

Volebních místností bude při prezidentských volbách 14 857. Více než stovka z nich je na zahraničních konzulátech po celém světě. V každém z okrsků je nejméně pětičlenná volební komise.

[chooze:article;value:481428]

​Tu si můžete v den voleb zavolat i domů s přenosnou volební urnou, a to v případě, že se nemůžete dostavit do volební místnosti. Nesmíte mít ale nařízenou izolaci kvůli nakažlivé nemoci. "Bude moct hlasovat volič, který má adresu trvalého pobytu nebo hlasuje na voličský průkaz," řekl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Ti , kteří chtějí volit jinde než v místě trvalého bydliště, si musejí zažádat o voličský průkaz. Online nebo písemně to jde, ale už jen do pátečního odpoledne. Osobně na úřadu do příští středy. A pozor, neplatí pro případné druhé kolo prezidentských voleb. To si každý musí vyřídit voličský průkaz znovu a včas.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.