ON-LINE: Soud projednává kauzu Čapí hnízdo. Tvrzení žalobce je podle Babiše absurdní

Soud ve středu opět řeší kauzu Čapí hnízdo. Státní zástupce tvrdí, že prezidentský kandidát Andrej Babiš prodal akcie společnosti Farma Čapí hnízdo mezi lety 2007 a 2008 svým dětem a manželce, což mu mělo pomoct v získání 50milionové dotace pro malé a střední podniky. Vinu na celém případu přitom podle žalobce nese i Babišova bývalá poradkyně Jana Nagyová, která podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Dvojice však obvinění odmítá. 

Hned na začátku líčení soudce zamítl návrh advokátů Andreje Babiše, kteří chtěli znovu vyslechnout znalkyni z oboru psychologie Jindřišku Záhorskou. Ta řešila věrohodnost výslechu Andreje Babiše mladšího. Podle soudce byl výslech v prosinci obsáhlý a dlouhý, není tedy znovu potřeba.

Ve středu vypovídal před soudem znalec z oblasti ekonomiky. Posudek se týkal konkurenceschopnosti a původního záměru Farmy Čapí hnízdo. Farma Čapí hnízdo totiž podle znalce, kterého si objednal obhájce obžalované Jany Nagyové, od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2010 nekonkurovala společnostem Imoba, Penzion Labská nebo TK Slávia, které také Babiš vlastnil. Žalobce Jaroslav Šaroch přitom došel k závěru, že Čapí hnízdo působilo na stejném trhu a Babiš si nechal dotovat byznys, ve kterém už podnikal.

Babiš na otázky žalobce reagoval tak, že problematice trhů sice nerozumí, ale Penzion Labská je na sjezdovce, a srovnání s Farmou Čapí hnízdo je tak podle něj absurdní a nesmyslné. Advokát Babiše Eduard Bruna TV Nova řekl, že jsou s výpovědí znalce spokojeni. Na otázku, zda si myslí, že se jednání tento týden skutečně chýlí ke konci, odpověděl: "Já se obávám, že ano."

[chooze:article;value:480123]

​Předseda hnutí ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš spolu s bývalou poradkyní Janou Nagyovou naposledy stanuli před soudem krátce před Vánoci. Kauza se původně měla probírat čtyři dny. Místo toho bylo další jednání odročeno právě na 4. ledna.

Hlavní líčení je zatím naplánované do pátku. Pokud by se ale podařilo během tohoto týdne dokazování ukončit, mohlo by dojít na závěrečné řeči, a rozsudek by tak mohl padnout ještě před prvním kolem prezidentských voleb, které se konají 13. a 14. ledna.

[chooze:minuta;value:77d4b35f-d931-4f1d-a3fe-fdf92191f6e7]

Nejsledovanější soudní proces s expremiérem začal loni v září:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.