Netopýry v Českém ráji chrání mříž. Lidé ohrožují jejich život

Správě chráněné krajinné oblasti došla trpělivost s turisty, kteří ruší chráněné kolonie zimujících netopýrů. Jen o svátcích si cestu do jeskyně Postojna v Českém ráji našla zhruba stovka lidí denně. Ochránci zvířat proto vstup do jeskyně osadili ocelovými mřížemi.

"Jsou zhruba tři způsoby, jakými lidé netopýry ruší. Jednak tím, že zvyšují teplotu v té jeskyni, samozřejmě i hlukem a světlem. Tím je můžou probudit. A pak ten netopýr vylétne z jeskyně, nenachází potravu a umře," říká Jiří Klápště, ředitel CHKO Český ráj.

[chooze:article;value:477047]

​Jeskyně v Klokočských skalách je zimovištěm pro 19 druhů netopýrů ze 27, kteří v České republice žijí. Zamřížováním několika jeskyní museli ochránci zvířat chránit předloni i netopýry v národním parku České Švýcarsko.

"Když se netopýr probudí z hibernace, tak je to nad ním rozsudek smrti, protože už nemá energii na to, aby přežil zimu," vysvětluje Tomáš Salov, mluvčí národního parku České Švýcarsko.

Mříže u vchodů do jeskyní jsou často jedinou účinnou ochranou, jak vzácné létající savce zachránit, protože cedule zakazující vstup nebo prosby ochránců zvířat lidé zkrátka nerespektují. Jeskyni Postojna ochránci zvířat odemknou až v dubnu, kdy se kolonie netopýrů přirozeně probudí a bude mít v přírodě dostatek potravy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.