Pohřeb Benedikta XVI. se blíží. Za Česko se ho zúčastní premiér Fiala

Dlouhé řady ve dne i po setmění. Tak to už druhý den vypadá před Bazilikou svatého Petra ve Vatikánu. Katolíci z celého světa čekají hodiny na to, až se budou moci poklonit emeritnímu papeži, který pro ně tolik znamenal. "Modlili jsme se za něj od pěti hodin a když jsme se pak dostali k jeho rakvi, byl to velmi emotivní zážitek," svěřila se řeholnice z Peru Teresa.

Do baziliky, v níž je tělo papeže Benedikta XVI. vystaveno, v úterý osobně dorazil maďarský premiér Viktor Orbán s manželkou. Na pietní místo ho doprovodil bývalý sekretář papeže.

[chooze:article;value:481983]

Na bývalou hlavu katolické církve vzpomínají také v papežově rodném Bavorsku. Do jedné z kondolenčních knih se zapsal i bavorský ministerský předseda Markus Söder. "Když jsme se setkali osobně, jeho první otázka vždy byla: "Co je nového v mém Bavorsku?" Rád si pochutnával na bavorských specialitách, jako je pšeničné pivo Weissbier nebo bílá klobása. Nebyl to jen velký teolog, ale také skutečný bavorský rodák," prozradil Söder.

​Pohřbu Benedikta se zúčastní politici, šlechtici a duchovní z celé Evropy. Mezi nimi i maďarská prezidentka Katalin Nováková, její polský protějšek Andrzej Duda nebo belgický král Filip. Zástupce vyšle i Česko. "Českou republiku tam budu zastupovat já," uvedl premiér Petr Fiala.

S Benediktem se bude moct veřejnost naposledy rozloučit ještě v průběhu středy. Ve čtvrtek v 9:30 dopoledne pak začne zádušní mše, kterou bude celebrovat současný papež František.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.