Napětí roste i ve vesmíru. Čína chce USA připravit o Měsíc, má dohodu s Ruskem

Spojené státy americké opět soupeří o moc nad vesmírem, Sovětský svaz ale vystřídala Čína. Šéf NASA Bill Nelson to řekl portálu Politico.

Peking se podle něj bude v co nejrychlejším čase snažit vybudovat základnu na Měsíci a ovládnout na suroviny nejbohatší části přirozené družice Země. Prý také hrozí, že se z ní pokusí USA kompletně vyšachovat.

"Nedá se to popřít: jsme zpátky u vesmírných závodů. A je pravdou, že bychom si měli dát pozor, aby se pod rouškou vědeckého výzkumu nezmocnili (Číňané, pozn. red.) Měsíce," prohlásil Nelson.

[chooze:article;value:481129]

​"Pokud o tom pochybujete, podívejte se, co udělali se Spratlyho ostrovy," doplnil. Čína o ně vede územní spor hned s pěti dalšími asijskými státy. Řadu ostrovů v Jihočínském moři militarizovala a vytvořila i 13 kilometrů čtverečních umělé pevniny.

Peking podle Nelsona dělá ohromné pokroky. V přistání na Měsíci by ale USA předstihnout neměl, američtí astronauti by se tam měli vrátit v roce 2025. "Existuje spousta míst na jižním pólu Měsíce, která jsou pravděpodobně vhodná pro sběr vody a další věci," pokračoval Nelson.

Čína do svých vesmírných plánů zapojila i Rusko, vlády obou zemí už v červnu 2021 uzavřely dohodu o spolupráci při budování Mezinárodní vědecké lunární stanice (ISLS), upozornila agentura TASS. Hotovo má být do roku 2035.

[chooze:article;value:481612]

Nelsonovy výroky označil Peking za nesmyslné. "Někteří američtí představitelé mluví nezodpovědně, aby překroutili naše normální a legitimní vesmírné aktivity. Čína taková prohlášení důrazně odmítá. Vesmír není bitevní pole," vzkázal mluvčí čínské ambasády ve Washingtonu Li-ou Pcheng-jü.

Čína se připravuje na válku, oznámil její prezident (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.