Na Česko udeří silný vítr, meteorologové varují před nebezpečím. MAPA

Vítr může lámat stromy či lesní porosty a způsobit menší škody na budovách. "Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," uvedli meteorologové.

Výstraha začne platit ve středu v 15 hodin pro Prahu, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj a části Středočeského, Jihočeského a Olomouckého kraje.

V některých okresech Jihočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Jihomoravského a Olomouckého kraje a celém Pardubickém kraji a na Vysočině bude podle ČHMÚ nebezpečí hrozit až od 20 hodin.

Varování má zatím trvat až do čtvrtečního odpoledne.

[chooze:article;value:482079]

Až do konce týdne v Česku vydrží na leden nadprůměrné teploty. Ve středu se vyšplhají k 9 stupňům Celsia, v dalších dvou dnech dokonce až na 11 stupňů. V sobotu by mělo být okolo 10 stupňů, v neděli pak 7 stupňů.

"V úterý se za studenou frontou přechodně rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu. V dalších dnech v čerstvém západním oceánském proudění k nám budou postupovat jednotlivé frontální systémy," vysvětlil ČHMÚ.

Teplé počasí nepřeje lyžařským střediskům. Trápí je nedostatek sněhu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.