Hnutí STAN plánuje změny ve vládě. Jeho ministr má zamířit na Ústavní soud

"Po prezidentské volbě se budeme bavit o výměnách ve vládě," řekl Deníku N nejmenovaný zdroj z vedení STAN. Plánuje se hlavně konec ministra školství Balaše, s jehož prací není hnutí spokojeno.  

Teoreticky by se Balaš mohl stát ústavním soudcem. Podle zdrojů deníku totiž ministra nechce hnutí pouze vrátit do Poslanecké sněmovny. Sám ministr ale hodlá na ministerstvu zůstat.

[chooze:article;value:474653]

"Nic o odchodu nevím, nikdo mi žádnou jinou pozici nenabídl," uvedl Balaš pro TN.cz. "Mám tady na ministerstvu před sebou ještě hodně práce," doplnil. Veřejně za svým ministrem momentálně stojí i Rakušan.

"Vladimír Balaš je dobrým ministrem školství," prohlásil první vicepremiér pro Deník N s tím, že se rekonstrukce vlády neplánuje. Případná rekonstrukce by se podle něj netýkala jen ministrů z jeho hnutí. Premiér Petr Fiala (ODS) se k tomu nevyjádřil.

Balaše by mohl nahradit poslanec Jan Berki (STAN) či současná náměstkyně ministra školství Martina Běťáková (STAN). Ve hře má být i výměna ministerstev. Do vlády by se mohl přesunout místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Ten by nahradil ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN), který může přebrat právě školství.

[chooze:article;value:473742]

Ústavním soudcem by se Balaš pravděpodobně mohl stát pouze v případě, že by jej navrhl v lednu zvolený prezident či prezidentka. Stávající prezident Miloš Zeman má momentálně navrhnout jednoho soudce. Jde o bývalého děkana brněnské právnické fakulty Jana Svatoně. Ten však nemusí projít Senátem.

Sám Balaš působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Za sebou má bohatou kariéru v oblasti mezinárodního práva.

Balaš se vyjádřil k výši platů učitelů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.