Velký dotazník pro prezidentské kandidáty: Senátor Pavel Fischer

Pavel Fischer absolvoval Univerzitu Karlovu a dále francouzskou École nationale d'administration. Od roku 1995 do roku 2003 působil v týmu bývalého prezidenta Václava Havla, aby se později přesunul do pozice českého velvyslance. Působil ve Francii a Monaku. Za svou práci byl oceněn monackým Řádem svatého Karla a francouzským Řádem čestné legie. 

Svou kandidaturu oznámil 18. října s heslem "Česká republika na prvním místě". Ve funkci prezidenta by podle svých slov chtěl bojovat proti omezování lidských práv. 

V politice není žádným nováčkem, stejně jako v kandidatuře na prezidentský post. Do druhého kola tehdy s více než deseti procenty hlasů nepostoupil na úkor nynějšího senátora Jiřího Drahoše (nez.) a prezidenta Miloše Zemana. 

[chooze:article;value:482125]

Politika a názory

Plánujete využít pravomoc vyhlásit amnestii nebo udělovat prezidentskou milost? Podle jakých kritérií? Udělil/a byste milost i někomu odsouzenému za vraždu? Ano. Každá milost vyžaduje od hlavy státu exkluzivní pozornost, jinak milost nelze odpovědně udělit. Ale o tom, komu nebo za jakých podmínek, nechci předem spekulovat. Vraždu považuji za velmi těžký zločin.
Jmenoval/a byste vládu, v níž by byli i členové SPD nebo jejíž člen by byl trestně stíhán? Musíme ctít presumpci neviny, která se u nás garantuje pro každého občana. A pak je třeba garantovat svobodu kandidovat a být zvolen všem občanům bez rozdílu. Ale jako prezident bych dvakrát musel vyhodnotit, zda neexistuje nějaká alternativa pro jeho jmenování.
Které nejdůležitější kroky byste chtěl/a stihnout během prvních 100 dní ve funkci? Těch kroků bude několik. Zaprvé, Kancelář prezidenta republiky potřebuje velký úklid. Zadruhé, vůči veřejnosti považuji za důležité navštívit několik regionů a seznámit se s tím, jak občané budou v březnu, kdy mandát prezidenta začíná, zvládat tíživou sociální situaci. Z hlediska ústavních povinností považuji za důležité navštívit jednání vlády, sejít se s ministryní obrany a ministrem zahraničí, jejichž působnost není myslitelná bez spolupráce s prezidentem. Považuji za důležité vyrazit za vojáky Armády ČR tam, kde působí. Tedy i do zahraničních operací. Nakonec bych považoval za důležité zahájit jednání s našimi spojenci v rámci NATO a EU. Začít by bylo třeba v sousedních zemích, tedy návštěvou Slovenska, Polska, Německa a Rakouska.
Kam byste zamířil/a jako na svou první zahraniční a domácí cestu? Na svou první cestu bych zamířil na Slovensko.
Jakým směrem byste se snažil/a vést českou zahraniční politiku? Měla by být podřízena rozhodnutím vlády? Zahraniční politika jde za vládou, ale prezident zastupuje stát navenek. Své kroky bych proto s vládou konzultoval. Na druhou stranu považuji za povinnost prezidenta koordinovat práci všech nejvyšších ústavních činitelů v zahraniční politice, tedy s předsedou Senátu, předsedkyní Sněmovny a s předsedou vlády. A jakým směrem vést zahraniční politiku ČR? Takovým, aby naši spojenci věděli, že je na ČR spolehnutí. A to bude vyžadovat osobní jednání nejen s Francií, Spojeným královstvím nebo USA, ale také s dalšími nejvýznamnějšími spojenci.
Prohluboval/a byste vztahy s Ruskem, Čínou, USA a EU? O prohlubování vztahů s Ruskem nemůže být řeč. Rusko nás považuje za nepřátelskou zemi a svou agresivní válkou ohrožuje celou Evropu. Rusko je nejprve třeba odzbrojit. Dokud bude v jeho čele válečný zločinec, pak není moudré s Ruskem hledat společnou řeč. V případě Číny je namístě politika ve vztahu "já pán, ty pán". A to tím spíše, že Čína ohrožuje naši bezpečnost, jak vyhlásily státy NATO v roce 2022. Neměli bychom měnit závislost na ruském plynu za novou závislost, a to na technologiích z Číny. Naopak vůči našim spojencům, mezi nimiž jsou USA na prvním místě, chci rozvíjet dialog i na nejvyšší úrovni. Není normální, že český prezident jednal naposledy v Bílém domě před 20 lety. To bych napravil. Jednání s americkým prezidentem vidím jako prioritu. A vůči EU? Zde je třeba nejen posilovat vzájemné vztahy s členskými státy, ale také si vůbec vyjasnit, jaké máme mít jako ČR vůbec priority. Chybí mi diskuse o těchto otázkách. Jako prezident bych pomohl v tom, abychom si vůči EU priority uměli stanovit, a to systematicky.
Jak by se měl řešit konflikt na Ukrajině? Na Ukrajině se rozhoduje o osudu Evropy. Pokud by Ukrajina padla, je to velký malér i pro nás. Jde tu o naši vlastní bezpečnost. A proto je třeba k Ukrajině přistupovat jako k zemi, kde se rozhoduje i o naší budoucnosti. Řešení konfliktu vidím v důrazu na respekt k mezinárodnímu právu. Na tom stojí celé OSN i spolupráce v Evropě po druhé světové válce.
Chtěl/a byste využít své případné autority coby prezident/ka a podpořit některé zákony? Ano. Považuji za nezbytné otevřít debatu o reformě daní nebo důchodového systému. Jako prezident bych v tomto smyslu pomohl vést dialog a hledat konsensus.
Budete automaticky jmenovat profesory, které vám univerzity navrhnou? Je odpovědností vlády, aby navrhla ve spolupráci s akademickou obcí nejkvalitnější kandidáty. A protože respektuji autonomii akademické půdy, respektoval bych tak i ty, kteří by mi byli předloženi ke jmenování.
Měly by se dodržovat ústavní zvyklosti, nebo jste pro kreativní výklad ústavy? "Kreativní" výklad ústavy je nesmysl, jímž Miloš Zeman jen zkoušel zakrýt, že porušuje ústavu. Autoři ústavy vycházeli z toho, že ji píšou pro slušné a přemýšlivé lidi, ne pro hulváty. A protože ústava není jen samotný text, ale i zvyklosti, jimiž se naplňuje, byl bych v tomto obezřetný. Nesmíme dopustit, aby se porušování ústavy stalo novým nepsaným pravidlem.
Měla by být státní vyznamenání udělována i populárním umělcům a osobnostem byznysu? Státní vyznamenání má nezastupitelnou roli ve společnosti. Může přinést občanům povzbuzení nebo ukázat vzor hodný následování. Udělil bych státní vyznamenání jen výjimečným osobnostem a v takovém počtu, aby se v tom lidé vyznali.
Udělil/a byste vyznamenání členům skupiny bratří Mašínů? Jsem připraven vyznamenání členům skupiny Mašínů zvážit.
Nechal/a byste si Jiřího Ovčáčka jako mluvčího a Vratislava Mynáře jako kancléře? Pokud ne, kdo bude zastávat tyto posty, pokud budete zvolen/a? Nenechal. Vybral bych si profesionály, osoby bezúhonné, trestně nestíhané a s příslušnou bezpečnostní prověrkou. Viděno dnešní zkušeností to zdaleka není málo.
Jak se stavíte k otázce Benešových dekretů? Benešovy dekrety jsou součástí našeho právního řádu.
Jaký máte názor na sňatky homosexuálů? Manželství pro všechny nebo adopce dětí stejnopohlavními páry jsou proti mému osobnímu přesvědčení. Jako prezident bych ale zákon o manželství pro všechny nevetoval.
Jaký máte názor na eutanázii? Pro mě osobně je život dar. Moje žena pracuje v hospici. Našeho syna jsme mohli dochovat až do samého konce právě za podpory expertů. A proto vím, že i závěr života může být za poskytnutí paliativní péče mimořádný pro všechny.
Měly by se v současné době zvyšovat daně?
Měly by se snižovat sociální dávky?
Náš daňový systém potřebuje důkladnou reformu. Tu musíme pečlivě připravit a postavit na celospolečenském konsensu. Nestačí zvýšit korporátní daně a zajistit jejich nezbytnou harmonizaci v rámci EU. Zdanit je třeba i majetek.
Co říkáte na policejní kontroly na Pražském hradě? Je vhodné je ponechat, či odvolat? Rozhodně bych byl pro zrušení policejních kontrol a otevření Pražského hradu lidem.
Jaký je váš postoj k ukončení výroby aut se spalovacími motory a k využívání fosilních paliv v energetice? Podporujete využívání jaderné energie? Podporuji využití jaderné energie, a to v zájmu energetické bezpečnosti a prosperity naší země. A u spalovacích motorů bych doporučoval spěchat pomalu: může jít o vážnou otázku sociální. Bez auta není často možné zajistit každodenní život. A zdaleka ne všichni si mohou elektrická auta dovolit.
Je podle vás namístě znárodnění ČEZu či zdrojů energie, včetně těch alternativních? Trh s energiemi nefunguje dobře, s tím je třeba něco dělat, a to na úrovni celé EU. Nejsem však přesvědčen, že jediná cesta by byla ve znárodnění ČEZu nebo zdrojů energie. Potřebujeme však daleko více využívat alternativních zdrojů. Například gigantické průmyslové a obchodní zóny u našich měst zabírají stále více plochy, zatímco jejich střechy by mohly sloužit pro umístění solárních panelů. Považuji to za selhání státu. 
Jaký je váš názor na přijímání uprchlíků z válkami zasažených zemí? Je naší povinností poskytnout ochranu těm, kterým hrozí doma smrt a jsou na úprku. Ale vzhledem k tomu, že jsme jako stát ve vnitrozemí a podobné země nejsou v našem sousedství, je naší povinností pomáhat tam, kam uprchlíci přicházejí jako do první bezpečné země na své cestě.
Měla by Česká republika přijmout euro? Ano, už jsme se k přijetí dokonce zavázali. Zatím je to předčasné, neplníme kritéria. Ale euro je pro mě také otázka bezpečnosti. A tu bychom měli brát do úvahy zejména v době, kdy se na kontinent s imperiálním Ruskem vrátila válka. Proto bych vstup do eurozóny neoddaloval.
zdroj: TN.cz

Majetkové poměry

Jaké vlastníte nemovitosti (domy, pozemky, byty)? Rodinný dům v Pitkovicích. Má žena nedávno zdědila podíly na rodinném domě v Praze ve Vysočanech a na dvou nemovitostech v Hořicích a v Albrechticích v Jizerských horách.
Vlastníte nějaké společnosti či podíl v nich? Pokud ano, které? Ne.
Jaká vlastníte auta (značka, rok výroby)? Toyota Previa, najeto přes 300 tisíc km, 23 let stará.
Jaké máte další cennosti (akcie, podíly, šperky, starožitnosti)? Nemám.
Jaký je váš zůstatek na běžném účtu? 200 tisíc korun. 
Kolik u sebe běžně nosíte v hotovosti? Tisíc korun. 
Na kolik si ceníte oblečení, ve kterém běžně chodíte? Není to pro mě důležité. 
Máte dluhy a jiné závazky? V jaké výši? Ano. Hypotéku na dům a půjčky v celkové výši tři miliony korun. 
Byla proti vám někdy vedena exekuce? Nebyla. 
Jaké jsou vaše běžné měsíční výdaje na domácnost? 70 tisíc korun včetně splátky za hypotéku. 
zdroj: TN.cz

Rodinné poměry

Jaký je váš stav (svobodný, ženatý, rozvedený (Kolikrát?), vdovec)? Ženatý.
Kolik máte dětí? (Kolik z nich s vámi žije ve společné domácnosti?) Čtyři děti. Ve společné domácnosti s námi žijí dvě. 
Měl/a jste nebo máte milenku? Ne.
Chováte zvířata? Pokud ano, jaká? Psa a dvě kočky. 
Jaké jsou vaše záliby? Hudba, sport, příroda. 
Kam nejraději jezdíte na dovolenou? Tam, kde je se mnou moje rodina. 
zdroj: TN.cz

Zdravotní stav

Trpíte nějakou závažnější nemocí? Ne.
Prodělal/a jste závažnější choroby/operace/úrazy? Ne.
Užíváte pravidelně nějaké léky? (Případně na co?) Ne.
Léčil/a jste se někdy ze závislosti na návykových látkách (alkohol, drogy, cigarety)? Ne.
zdroj: TN.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.