Velký dotazník pro prezidentské kandidáty: Poslanec Jaroslav Bašta

Kandidaturu Jaroslava Bašty oznámilo hnutí SPD začátkem října, a poslance tedy nominovalo za poslanecký klub. Hnutí SPD v Parlamentu disponuje 20 zákonodárci. A přesně tento počet je pro kandidaturu potřeba, proto na kandidátce nechyběl ani Baštův podpis. 

Čtyřiasedmdesátiletý poslanec vystudoval středověkou archeologii na Filozofické fakultě. Za působení ve studentském Hnutí mládeže v letech 1968 a 1969 ho komunisté odsoudili na dva a půl roku vězení. Po propuštění se stal jedním ze signatářů Charty 77 a zapojoval se do různých disindentských činností.

Komunistický režim ho značně perzekuoval. Po roce 1989 se stal poslancem za ČSSD a ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Později se z něj stal český velvyslanec v Rusku, kde byl mezi lety 2000 a 2005. O dva roky později ve velvyslanecké činnosti pokračoval, tentokrát na Ukrajině, kde strávil tři roky.

[chooze:article;value:482125]

Politika a názory

Plánujete využít pravomoc vyhlásit amnestii nebo udělovat prezidentskou milost? Podle jakých kritérií? Udělil/a byste milost i někomu odsouzenému za vraždu? O amnestii neuvažuji, ta je dostatečně zdiskreditovaná hned dvěma předchozími prezidenty. Milosti bych uděloval z humanitárních důvodů, možná i za verbální trestné činy nebo v případech zjevné soudní zvůle.
Jmenoval/a byste vládu, v níž by byli i členové SPD nebo jejíž člen by byl trestně stíhán? Vaše snaha dávat na roveň členství v SPD s trestním stíháním mě trochu zaráží. SPD vyhraje příští volby a sestaví vládu, kterou bych jmenoval. Trestně stíhaného člena vlády bych nejmenoval.
Které nejdůležitější kroky byste chtěl/a stihnout během prvních 100 dní ve funkci? Soustředil bych se jen na jeden cíl – přimět k demisi současnou protilidovou a protinárodní chaotickou vládu.
Kam byste zamířil/a jako na svou první zahraniční a domácí cestu? Určitě na Slovensko, v ČR do Brna a Ostravy.
Jakým směrem byste se snažil/a vést českou zahraniční politiku? Měla by být podřízena rozhodnutím vlády? Zahraniční politika by měla být racionální, nikoliv ideologizovaná. Proto bych do ní asi často zasahoval.
Prohluboval/a byste vztahy s Ruskem, Čínou, USA a EU? Politika všech azimutů má pro zemi, kterou živí export jejích výrobků, velký půvab. Takže ano.
Jak by se měl řešit konflikt na Ukrajině? Mírovým jednáním. I špatný mír je lepší než válka.
Chtěl/a byste využít své případné autority coby prezident/ka a podpořit některé zákony? Nepochybně. To k prezidentskému poslání patří.
Budete automaticky jmenovat profesory, které vám univerzity navrhnou? Akademické obci věřím, takže ano.
Měly by se dodržovat ústavní zvyklosti, nebo jste pro kreativní výklad ústavy? Jsem příznivcem ústavních zvyklostí.
Měla by být státní vyznamenání udělována i populárním umělcům a osobnostem byznysu? Udělil/a byste vyznamenání členům skupiny bratří Mašínů? Měla, jde o dlouhou tradici. Skupině bratrů Mašínů bych vyznamenání nedal.
Nechal/a byste si Jiřího Ovčáčka jako mluvčího a Vratislava Mynáře jako kancléře? Pokud ne, kdo bude zastávat tyto posty, pokud budete zvolen/a? Nenechal. Přivedl bych si někoho jiného.
Jak se stavíte k otázce Benešových dekretů? Považuji je za součást našeho právního řádu. A nejmenují se Benešovy dekrety (tak je hanlivě nazývají Sudeťáci), ale Dekrety prezidenta republiky, které se opírají o Postupimské dohody.
Jaký máte názor na sňatky homosexuálů? Stávající právní úpravu považuji za vyhovující.
Jaký máte názor na eutanázii? Potenciálně je příliš snadno zneužitelná, proto ji nepodporuji.
Měly by se v současné době zvyšovat daně? Měly by se snižovat sociální dávky? Jsem proti zvyšování daní. Sociální dávky bych nesnižoval, ale zpřísnil bych kontrolní mechanismy pro jejich poskytování.
Co říkáte na policejní kontroly na Pražském hradě? Je vhodné je ponechat, či odvolat? Určitě bych je odvolal.
Jaký je váš postoj k ukončení výroby aut se spalovacími motory a využívání fosilních paliv v energetice? Podporujete využívání jaderné energie? Ukončení výroby aut se spalovacími motory je asi nejnesmyslnějším požadavkem zeleného šílenství zvaného Green Deal, které chce zničit evropskou civilizaci. Jadernou energetiku podporuji.
Je podle vás namístě znárodnění ČEZu či zdrojů energie, včetně těch alternativních? Stát by měl vykoupit podíly minoritních akcionářů ČEZu, občasné energetické zdroje nikoliv.
Jaký je váš názor na přijímání uprchlíků z válkami zasažených zemí? Patří to k naší národní tradici už od počátku 90. let.
Měla by Česká republika přijmout euro? Určitě ne.
Zdroj: TN.cz

Majetkové poměry

Jaké vlastníte nemovitosti (domy, pozemky, byty)? Žádné.
Vlastníte nějaké společnosti či podíl v nich? Pokud ano, které? Ne.
Jaká vlastníte auta (značka, rok výroby)? Volvo V 40, rok výroby 2014
Jaké máte další cennosti (akcie, podíly, šperky, starožitnosti)? Pár akcií z kupónové privatizace, jinak nic příliš cenného.
Jaký je váš zůstatek na běžném účtu? Cca 2 milionu korun.
Kolik u sebe běžně nosíte v hotovosti? Kolem 5 000 Kč.
Na kolik si ceníte oblečení, ve kterém běžně chodíte? Na pár tisíc.
Máte dluhy a jiné závazky? V jaké výši? Nemám a s výjimkou novomanželské půjčky kdysi dávno, jsem nikdy neměl.
Byla proti vám někdy vedena exekuce? NE, nebyla.
Jaké jsou vaše běžné měsíční výdaje na domácnost? Kolem 40 000 Kč.
Zdroj: TN.cz

Rodinné poměry

Jaký je váš stav (svobodný, ženatý, rozvedený (kolikrát?), vdovec)? Ženatý, přes 40 let.
Kolik máte dětí? (kolik z nich s vámi žije ve společné domácnosti?) Měl jsem jednoho syna, který před 10 lety zemřel.
Měl/a jste nebo máte milenku? Měl.
Chováte zvířata? (jaká?) Momentálně ne. Životem mě provázeli tři kocouři, první se dožil 16 let, druhý 15, třetí 17. Když odešel, nového už jsme si nepořídili.
Jaké jsou vaše záliby? Literatura, archeologie, houbaření, turistika, politika.
Kam nejraději jezdíte na dovolenou? Do západních Čech.
Zdroj: TN.cz

Zdravotní stav

Trpíte nějakou závažnější nemocí? Spíše vícero drobnými neduhy odpovídajícími mému věku.
Prodělal/a jste závažnější choroby/operace/úrazy? Operaci žlučníku.
Užíváte pravidelně nějaké léky? (Případně na co?) Užívám mimo jiné léky na snížení krevního tlaku.
Léčil/a jste se někdy se závislosti na návykových látkách (alkohol, drogy, odvykání kouření)? Ne, nikdy jsem nekouřil a posledních pár let jsem téměř abstinent. Občas jdu s přáteli na pivo.
Zdroj: TN.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.