Velký dotazník pro prezidentské kandidáty: Ekonomka Danuše Nerudová

Danuše Nerudová vystudovala na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Ve svém profesním životě byla předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody či rektorkou Mendelovy univerzity. 

Svou kandidaturu oznámila na konci května letošního roku. "Potřebujeme hlavu státu, která má schopnosti a energii stát v ekonomicky nelehké době na straně lidí," uvedla tehdy. V boji o Hrad ji podpořilo svým podpisem více než 82 tisíc lidí. S politikou žádné zkušenosti nemá. O prezidentský post tak usiluje jako nezávislá kandidátka. 

[chooze:article;value:482125]

Politika a názory

Plánujete využít pravomoc vyhlásit amnestii nebo udělovat prezidentskou milost? Podle jakých kritérií? Udělil/a byste milost i někomu odsouzenému za vraždu? Milosti bych udělovala pouze z humanitárních důvodů (například nevyléčitelná onemocnění), a to u méně závažných trestných činů. Každou milost bych řádně odůvodnila a veřejnosti představila své důvody, proč jsem rozhodla o udělení milosti. Nikdy bych nerozporovala rozsudek soudu a nepodrývala soudní moc v České republice. Nevidím žádný důvod pro plošnou amnestii.
Jmenoval/a byste vládu, v níž by byli i členové SPD nebo jejíž člen by byl trestně stíhán? Upozornila bych předsedu takové vlády na všechna rizika spojená s účastí SPD ve vládě. Vždy bych hájila naši demokracii, práva všech občanů i naše prozápadní směřování. Všechny zákony, které by proti tomuto směřovaly, bych vetovala. Ctila bych však zákony a ústavu. Takovou vládu bych na základě výkladu ústavy jmenovala. Ke druhé otázce. Žijeme v právním státě, kde je třeba ctít presumpci neviny. Moc bych si ale přála žít zase v zemi, kde by trestní stíhání politika bylo důvodem, proč politik odchází z politiky až do případného očištění svého jména osvobozujícím rozsudkem soudu.
Které nejdůležitější kroky byste chtěl/a stihnout během prvních 100 dní ve funkci? Okamžitě bych začala s vládou řešit současnou energetickou a ekonomickou krizi. Ráda bych vystoupila s projevem v Poslanecké sněmovně i v Senátu. Začala bych s pravidelnými cestami do regionů, kde bych se i nadále zajímala o životy lidí a jejich problémy. V regionech bych se také setkávala se starosty a zástupci tamních samospráv. Od prvního dne bych začala také pracovat na nápravě škod, které v úřadu zanechal současný prezident a jeho spolupracovníci. Požádala bych o odstranění zátaras, omluvila se vnučce Ferdinanda Peroutky a také například jmenovala šéfa BIS Koudelku generálem.
Kam byste zamířil/a jako na svou první zahraniční a domácí cestu? První zahraniční cesta by vedla na Slovensko. První domácí cesta by byla do rodného Brna. Následovaly by Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj.
Jakým směrem byste se snažil/a vést českou zahraniční politiku? Měla by být podřízena rozhodnutím vlády? Konzultovala bych své kroky s ostatními ústavními činiteli a vládou. Naše zahraniční politika musí být koordinovaná a jednotná. Výjimku bych udělala v případě, že by vládní politikou byly ohroženy naše bezpečnost, demokracie a prozápadní směřování.
Prohluboval/a byste vztahy s Ruskem, Čínou, USA a EU? Prohlubovala bych vztahy se zeměmi, se kterými chceme vzájemně posilovat svou bezpečnost a hodnoty demokracie a svobody. Rusko a Čína mezi ně nepatří. Naopak bych upozorňovala, že obě země jsou pro nás bezpečnostní hrozbou, což ve svých zprávách už dlouhou dobu uvádí i BIS.
Jak by se měl řešit konflikt na Ukrajině? O podobě míru může rozhodnout pouze ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinci si zaslouží naši další podporu. Brání totiž i naši svobodu. Ruská agrese může skončit okamžitě – ať Putin stáhne svého posledního vojáka z Ukrajiny domů.
Chtěl/a byste využít své případné autority coby prezident/ka a podpořit některé zákony? Ano, podpořila bych například rychlé zavedení sociálního tarifu, který pomůže lidem, kteří jsou nejvíce ohroženi vysokými cenami energií a dopady současné krize. Ráda bych také s politiky otevřela téma zlepšení kvality života v regionech nebo výrazného zjednodušení administrativních kroků, které musí lidé při řešení životních situací se státem učinit.
Budete automaticky jmenovat profesory, které vám univerzity navrhnou? Neblokovala bych navržené kandidáty.
Měly by se dodržovat ústavní zvyklosti, nebo jste pro kreativní výklad ústavy? Ctít ústavu považuji za samozřejmost. Prezident má svými činy přispívat ke stabilitě a krize řešit, nikoli svým chováním vyvolávat.
Měla by být státní vyznamenání udělována i populárním umělcům a osobnostem byznysu? Ano, udělila bych státní vyznamenání i populárním umělcům a osobnostem byznysu, ale v menší míře, než tak činily předcházející hlavy státu. Ráda bych vyznamenala také neviditelné hrdiny, kteří sice neplní přední stránky novin, ale každý den napomáhají tomu, aby byla naše země lepším místem pro život.
Udělil/a byste vyznamenání členům skupiny bratří Mašínů? Ano, návrhu na vyznamenání bratří Mašinů bych vyhověla. Civilních obětí činů bratří Mašínů mi je lidsky velmi líto. Plně soucítím s bolestí pozůstalých, ale i tak jsem přesvědčena, že na odbojové aktivity bratrů se musíme dívat v kontextu tehdejší doby. Období 50. let patří k jedné z nejtemnějších kapitol našich dějin. Komunistický režim popravoval nevinné, soudil lidi ve vykonstruovaných procesech a týral je ve svých žalářích. Postavit se tehdejšímu teroru vyžadovalo obrovskou dávku osobní odvahy a často i hrdinství. Celoživotní aktivity bratří Mašínů a jejich boj proti totalitním režimům si zaslouží naše uznání. Neutíkali kvůli tomu, aby se měli líp, ale proto, že kdyby tu zůstali, tak je pověsí. Mnohokrát prokázali osobní statečnost. To vše jsou důvody, proč bych návrhu na jejich vyznamenání vyhověla.
Nechal/a byste si Jiřího Ovčáčka jako mluvčího a Vratislava Mynáře jako kancléře? Pokud ne, kdo bude zastávat tyto posty, pokud budete zvolen/a? Ne, nenechala. Tiskový mluvčí i kancléř musí být odborníci s vysokým profesním i morálním kreditem.
Jak se stavíte k otázce Benešových dekretů? Benešovy dekrety jsou vyřešená minulost, pojďme řešit budoucnost.
Jaký máte názor na sňatky homosexuálů? Podporuji manželství pro všechny. Žijeme ve 21. století. Manželství pro všechny nikomu žádná práva nebere, naopak pozitivním způsobem mění život řadě lidí.
Jaký máte názor na eutanázii? Je to velmi citlivá záležitost. Rozum i desatero říká: "Nezabiješ." Ovšem jsou to také konkrétní lidské příběhy a osudy, nad kterými se svírá srdce, a je zřejmé, že eutanázie může být pro některé lidi jediné možné východisko.
Měly by se v současné době zvyšovat daně?
Měly by se snižovat sociální dávky?
V otázce zvyšování daní zatím vnímám, že jsme neudělali ani krok číslo jedna: nepodívali se na výdaje státu a neověřili, zda stát utrácí veřejné peníze efektivně. Zvýšit příjmy z daní musí být vždy až případné následující řešení.
Co říkáte na policejní kontroly na Pražském hradě? Je vhodné je ponechat, či odvolat? Zátarasy na Pražském hradě jsou ostuda. Přeji si, aby se každý mohl na Pražský hrad přijít podívat a nemusel čekat v dlouhých frontách před branami, v případě zvolení bych jako první krok v úřadě Pražský hrad otevřela lidem a udělala maximum, aby se Hrad znovu stal kulturní a společenskou křižovatkou. Zapojila bych do příprav kulturních a společenských akcí zástupce kulturních organizací, uměleckých škol i veřejnosti.
Jaký je váš postoj k ukončení výroby aut se spalovacími motory a k využívání fosilních paliv v energetice? Podporujete využívání jaderné energie? Přála bych si, abychom současnou krizi uchopili jako příležitost, jak naši ekonomiku citlivě transformovat směrem k udržitelnému růstu. Tato změna by přinesla řadu pozitiv pro každého z nás. Energie jsou dnes neúnosně vysoké a vhodná změna energetického mixu by zajistila nejen větší stabilitu a bezpečí, ale také ekonomickou nezávislost a dostupnost energií pro občany. Do našeho budoucího energetického mixu nepochybně musí patřit i jádro, v naší zemi nesvítí tolik slunce, nefouká tolik větru, abychom se bez něj mohli obejít.
Je podle vás namístě znárodnění ČEZu či zdrojů energie, včetně těch alternativních? Toto rozhodnutí je plně v gesci vlády. Faktem je, že ČEZ má vysoký zisk. Vláda má možnost říct si o výrazně vyšší dividendu a zároveň zavedla tzv. windfall tax. Měla by se zabývat i dalšími možnostmi, jak nedopustit selhání trhu s energiemi.
Jaký je váš názor na přijímání uprchlíků z válkami zasažených zemí? Musíme rozlišovat mezi legální a nelegální migrací. Měli jsme možnost si ověřit, že Češi mají otevřená srdce. Jsem hrdá na to, jak jsme pomohli ukrajinským uprchlíkům. Na jejich integraci naše země vydělá. Klíčové je splnění všech podmínek a jejich začlenění do společnosti. Opakem je nezákonná migrace, kterou je nutné potírat, pašeráky je nutné soudit a hranice schengenského prostoru chránit.
Měla by Česká republika přijmout euro? Zavedení eura má řadu dobrých ekonomických důvodů. Nejprve je ale potřeba odstranit dvě zásadní překážky pro přijetí – dát do pořádku veřejné finance a získat pro přijetí eura důvěru veřejnosti. Nelze zavádět novou měnu v zemi, kde jí nedůvěřuje více než polovina obyvatel.
zdroj: TN.cz

Majetkové poměry

Jaké vlastníte nemovitosti (domy, pozemky, byty)? Ve společném jmění máme s manželem rodinný dům, chalupu a jeden stavební pozemek.
Vlastníte nějaké společnosti či podíl v nich? Pokud ano, které? Ne.
Jaká vlastníte auta (značka, rok výroby)? Automobil Toyota.
Jaké máte další cennosti (akcie, podíly, šperky, starožitnosti)? Máme akcie zahraničních firem a dluhopisy. 
Jaký je váš zůstatek na běžném účtu? Zejména díky manželovu výkonu advokacie máme rodinné úspory v řádu milionů korun. 
Kolik u sebe běžně nosíte v hotovosti? Pár set korun a kartu. 
Na kolik si ceníte oblečení, ve kterém běžně chodíte? Záleží mi hlavně na tom, abych se v oblečení cítila dobře. Nemám velký šatník a nakupuji hlavně u lokálních tvůrců. Občas si vyberu i nějaký kousek z druhé ruky v second handu.
Máte dluhy a jiné závazky? V jaké výši? Společně s manželem splácíme tři hypotéky na výše zmíněné nemovitosti.
Byla proti vám někdy vedena exekuce? Ne.
Jaké jsou vaše běžné měsíční výdaje na domácnost? V řádu nižších desítek tisíc korun. 
zdroj: TN.cz

Rodinné poměry

Jaký je váš stav (svobodný, ženatý, rozvedený (Kolikrát?), vdovec)? Jsem vdaná.
Kolik máte dětí? (kolik z nich s vámi žije ve společné domácnosti?) Máme dva syny, Daníkovi je 10 let a Filipovi 16.
Měl/a jste nebo máte milenku? Ne. 
Chováte zvířata? Pokud ano, jaká? Máme psa Billyho. 
Jaké jsou vaše záliby? Nejraději jsem s rodinou a v přírodě, miluji les, houbaření a rybaření. 
Kam nejraději jezdíte na dovolenou? Nejraději jsem na naší chalupě na Vysočině. 
zdroj: TN.cz

Zdravotní stav

Trpíte nějakou závažnější nemocí? Ne.
Prodělal/a jste závažnější choroby/operace/úrazy? Ne.
Užíváte pravidelně nějaké léky? (Případně na co?) Žádné léky pravidelně neužívám.
Léčil/a jste se někdy ze závislosti na návykových látkách (alkohol, drogy, cigarety)? Ne.
zdroj: TN.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.