Rusko má za sebou jeden z nejhorších dnů války. Přiznalo velké ztráty

Útok na ruské kasárny v Makijivce na Donbasu měl proběhnout na přelomu roku zrovna ve chvíli, kdy ruský prezident Vladimir Putin pronášel svůj novoroční projev. Anonymní zdroj z ruské armády řekl pro agenturu Reuters, že budova sloužila k ubytování vojáků, kteří byli na Ukrajinu posláni na podzim v rámci částečné mobilizace.

Přesný počet mrtvých a zraněných není známý. Ukrajina hovoří o stovkách zemřelých –⁠ tamní Kancelář vrchního velitele ozbrojených sil na telegramu uvedla, že o život přišlo zhruba 400 ruských vojáků a dalších 300 je zraněných.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1609803040898568196?s=20&t=z_6GDK84oeQIKzogV_gVeQ

Ruské ministerstvo obrany oznámilo "pouze" 63 obětí, přesto se ale jedná o jednu z nejvyšších ztrát, kterou Kreml od začátku války na Ukrajině přiznal. "Kyjev zaútočil šesti raketomety HIMARS americké výroby. Dvě rakety ruská protivzdušná obrana sestřelila. V důsledku zásahu čtyř raket zahynulo 63 ruských vojáků," citovala ruská tisková agentura Interfax mluvčího ministerstva Igora Konašenkova.

[chooze:article;value:482110]

​Někteří ruští představitelé ale hovoří o mnohem větších ztrátách. Bývalý vojenský velitel a důstojník ruské tajné služby FSB Igor Strelkov, který je považovaný za klíčovou postavu anexe Krymu v roce 2014, na telegramu napsal, že při útoku byl zničen téměř celý objekt.

"Stále nejsou k dispozici konečné údaje o počtu obětí, proto se mnoho vojáků stále pohřešuje. Každopádně počet mrtvých a zraněných čítá mnoho stovek," uvedl a varoval, že zasažené kasárny nebyly jediným místem s vysokou koncentrací ruských vojáků, které mohou zničit raketomety HIMARS.

"Něco takového se může kdykoliv zopakovat. A ano, není to první takový případ. I v loňském roce bylo útoků poměrně dost, i když zpravidla s menšími ztrátami," dodal.

Ruská armáda nicméně nepolevuje. I v pondělí byl Kyjev pod masivní palbou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.