Konec teplotních rekordů! Česko čeká ochlazení. PŘEDPOVĚĎ

Také v pondělí k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu a to před přechodem studené fronty, odpolední teploty budou při slunečné obloze stoupat až k 15 °C, chladněji bude v místech s nízkou oblačností a mlhou. Bude jasno až polojasno, místy zataženo s nízkou oblačností a mlhavo. Z nízké oblačnosti může ojediněle vypadávat mrholení. Večer začne od západu přibývat vysoká frontální oblačnost.

Místy se ale můžeme těšit na pět hodin slunečního svitu. Opět tak budou padat i teplotní rekordy, ale maxima budou ve velkém intervalu - v maximech naměříme 8 až 15 °C, na Vysočině pod mlhou a nízkou oblačností kolem 5 °C.

[chooze:article;value:481888]

Od středy se rozfouká a vytahovat budeme pláštěnky

Nejvyšší odpolední teploty budou i nadále zůstávat nadprůměrné, ale pocitovou teplotu bude postupně snižovat čerstvý vítr – ten začne zesilovat ve středu. Největrnějším dnem týdne bude čtvrtek – v nižších polohách bude vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 70 km/h, na horách až kolem 90 km/h.

V úterý bude oblačno až zataženo, ojediněle déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i smíšené nebo sněhové. Odpoledne a večer až polojasno. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

Ve středu bude polojasno, ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně od severozápadu oblačno až zataženo, místy déšť, na vrcholcích hor sněžení. Noční teploty 2 až -2 °C, ojediněle tvorba náledí. Denní teploty 4 až 8 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor přechodně i déšť se sněhem nebo sněžení. Noční teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. V pátek bude oblačno až zataženo, občas přeháňky, na vrcholcích hor i sněhové. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

Zimu začne počasí připomínat až o víkendu

Pokles teplot vzduchu přinese víkend. Přechodně se musíme už od středních nadmořských výšek připravit na sněhové vločky. V sobotu bude oblačno až zataženo, občas přeháňky, od vyšších poloh deště se sněhem, na horách sněhové. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, občas přeháňky, od středních poloh deště se sněhem, od vyšších sněhové. Noční teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Návrat zimy

Návratu opravdu zimního počasí se nedočkáme ani do konce druhé lednové dekády. I to by podle výhledu měly teploty přes den zůstávat většinou nad bodem mrazu, přituhne ale po ránu, kdy mohou klesat až k -4 °C.

To v posledních deseti lednových dnech už modely ukazují ranní teploty v rozmezí od -3 do -9 °C, pod nulou mohou zůstat i přes den (-3 °C až 3 °C). Připravit se musíme i na sněhové přeháňky, na horách pak na občasné sněžení.

Podívejte se, jaké počasí nás čeká v nejbližších dnech: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.