Zagorová, Týfa i legendární skladatel. Česká hudba přišla letos o řadu osobností

Klarinetista a kapelník Pavel Smetáček, který hodně propagoval jazzovou muziku se souborem Traditional Jazz Studio a se kterým vystupovala i Hana Hegerová odešel ve věku 82 let.

O čtrnáct let méně bylo rockerovi Michalovi Ambrožovi, který dlouho bojoval s řadou nemocí. Založil skupinu Jasná Páka a po jejím komunistickém zákazu vystupoval se souborem Hudba Praha. Jejich hit Špinavý záda prosadil nejvíce herec Pavel Liška ve filmu Pupendo. Mediálně nejznámějším osobnostem se věnujeme blíže.

[chooze:gallery;value:29697]

Hana Zagorová (†75)

Devítinásobná Zlatá slavice bojovala téměř celý život s poruchou tvorby krve. Příznivce od svých problémů vždy chránila, což jí vyneslo titul nejprodávanější zpěvačky naší historie. Dokázala elegantně zvládat největší šlágry popu i vkročit na šansonovou scénu.

Vždy kladla důraz na texty, které si i sama psala. Po boku Štefana Margity nemoc ustoupila, aby se jí znovu vrátila v souvislosti se zákeřným covidem. Po jeho prodělání se Hančin stav zhoršoval a tolik kýženého návratu na pódium se už nedočkala.

Václav Týfa (†79)

Kladenský trumpetista nastoupil před 50 lety do Orchestru Karla Vlacha, odkud jej přetáhl ke Karlu Gottovi Ladislav Štaidl. Týfa dostával na koncertech sólové příležitosti a po rozpuštění dechové sekce se o jeho umění konkurence rvala.

Doprovázel zpěvačku Petru Janů, hrál s televizním souborem Václava Zahradníka a nikdy neměl o práci nouzi. Poslední roky už měl velké problémy s pohybem.

[chooze:article;value:477521]

Jan Žižka (†67)

Svého tatínka Vladimíra střídal mladý Honza v Orchestru Václava Hybše, i přestože spoluzakládal Pražský výběr, toužil být bubeníkem v oblasti vážné hudby. Nabídka z České filharmonie přišla v okamžiku, kdy byl tři měsíce členem souboru Ladislava Štaidla. Těžké rozhodnutí nakonec velelo zůstat a Karlu Gottovi byl věrný 17 let. I Jana dostal na kolena covid.

Pavel Vaculík (†73 let)

Víc než jméno je známá Vaculíkova tvorba. Na festivalu Mladá píseň Jihlava dal dohromady dvojici Ivetu Bartošovou a Petra Sepešiho. Vyprodukoval jim jedinou LP desku a je autorem většiny písní jako třeba Knoflíky lásky nebo Červenám.

Pro zpěváky Standu Hložka s Petrem Kotvaldem napsal šlágr Bílá královna a je rovněž podepsán pod řadou známých znělek rozhlasových pořadů.

Dojemná vzpomínka na Hanku Zagorovou. Slzy tekly proudem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.