Záběry ukazují peklo v Bachmutu. Ztráty jsou obrovské, Rusové však tlačí dál

Město Bachmut se stalo symbolem tvrdých bojů ve válce na Ukrajině. O silniční uzel na Donbase se obě strany přetahují už od srpna, kdy vesnice okolo Bachmutu začala obsazovat ruská armáda. Od té doby tam boje prakticky neustaly.

To lze vidět i na videu, které zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany. Autor videa sedí v autě, které míjí míjí bojové vozidlo stojící u silnice nedaleko Bachmutu. V dálce se potom objevují dva vojenské vrtulníky ostřelující nepřátelské pozice pod sebou. Objevují se výbuchy, dým halí oblohu.

Situace ve městě není o mnoho lepší. Ruská armáda se totiž snaží svým ostřelováním Bachmut co nejvíce poškodit, aby narušila možnosti jeho obrany. "Rusko cílí nejen na vojenské cíle, ale i na kritickou, civilní i vojenskou infrastrukturu. Ve městě nejde elektřina, voda ani tam nemají dostupné vytápění," sdělil bezpečnostní expert David Rožek.

[chooze:article;value:481297]

Boje u Bachmutu jsou tvrdší než kdekoliv jinde z jednoho prostého důvodu. "Je to jediné místo, kde Rusko vede aktivní ofenzivní snahu. Na všech ostatních místech se spíše opevňují, snaží se zásobit a střídat vojáky. U Bachmutu se však aktivně snaží prorazit," vysvětlil Rožek.

Ruské snahy však narážejí na velice tvrdý ukrajinský odpor, který Bachmut zatím drží i za cenu velkých ztrát. Frontu u Bachmutu se Rusku od srpna podařilo posunout směrem na západ jen o zhruba 12 kilometrů, jak vychází z dat portálu Military Land, který sleduje posun bojišť na Ukrajině.

Navíc se zdá, že ruské útoky postupně začínají zpomalovat a slábnout. Podle Institutu pro studium války (ISW) Rusko do útoku vysílá menší skupiny mužů. Namísto celých rot či praporů posílá do boje pouze družstva o deseti až patnácti vojácích. Takto malé skupiny ovšem nestačí k zajištění významnějších vojenských zisků.

Důvodem jsou ruské problémy s logistikou a dodávkami vojenského materiálu. "Ruský útok slábne, protože Rusko nestíhá doplňovat munici a lidské zdroje tak rychle jako Ukrajina," souhlasí Rožek. Rusku se tak u Bachmut nevyplácí dlouhá opotřebovávací válka, na kterou vsadilo v létě poté, co selhal pokus o bleskový útok z několika směrů.

[chooze:article;value:481371]

To ale není jediný důvod, proč se Rusku u Bachmutu nedaří. U města totiž nebojuje pouze ruská armáda, ale i oddíly z řad separatistů a žoldnéřů. "Žoldáci z Wagnerovy skupiny nepodléhají armádě. Většinou se řídí doporučeními armády, ale jinak bojují na vlastní pěst. I tato nejednotnost přispívá špatným výsledkům Ruska," uvedl Rožek.

Navzdory tomu, že Rusko u Bachmutu pomalu postupuje a už se dostalo i na okraj města, mezi západními analytiky se šíří názor, že ruský útok je na pomezí svých sil. Intenzivní prosincové boje tak mají být kulminací před tím, než se Rusko snah o dobytí města vzdá.

ISW tento odhad podpořilo srovnáním s dřívějšími ofenzívami, které vykazovaly podobné znaky. Podobně jako o dobytí Bachmutu Rusko na přelomu jara a léta usilovalo o města Severodoněck a Lysyčansk. I tyto bitvy byly dlouhé a pro Rusko nesmírně bolestivé, a i když se mu nakonec podařilo zvítězit, nemělo už dostatek sil pro další postup. I po několika měsících tak obě města zůstávají na dohled od fronty.

Na to, jak se v průběhu měsíců měnila linie fronty u Bachmutu, se můžete podívat zde:

[chooze:gallery;value:29758]

​Sledovat změny na frontě můžete také ve videu zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.