Mrazivé počasí v USA má na svědomí 65 mrtvých. Stále komplikuje dopravu

Zákaz používání automobilů, snaha odklidit tuny těžkého sněhu a vzpamatovávání se z toho nejhoršího, co město za posledních 50 let potkalo. Taková je situace v americkém Buffalu. Sněhová bouře je sice pryč, úřady teď ale musejí město znovu zpřístupnit, to znamená hlavně odklidit sníh a vyhrabat zapadlá auta.

Jen v Buffalu zemřelo na 30 lidí. Záchranáři je našli mrtvé v autech, domech bez topení i v závějích. Úřady očekávají, že počet obětí není konečný. "Prosím, zůstaňte ještě doma. Možná to ještě všichni nepochopili, ale silnice jsou zablokované. Podmínky jsou stále velmi zrádné. Pokud nejde o nouzovou situaci, nepoužívejte auto," vyzval policejní ředitel Mark Poloncarz.

[chooze:article;value:481461]

Problémy stále hlásí i mnohá americká letiště. Leteckou společnost Southwest Airlines už dokonce vyšetřuje policie. Společnost totiž kvůli bouři zrušila tisíce letů a o zoufalé cestující, z nichž někteří museli strávit svátky na letištích, se nedokázala postarat. A navíc lety ruší dál. Ve středu například dalších 2 500 spojů.

"Není tady nikdo. Žádný manažer, který by byl schopen vyřešit tuto noční můru," postěžovala si cestující Llona Ervin Gonzalezová.

Ředitel aerolinek se ale hájí, že v rámci možností společnost situaci zvládla dobře. "Chci, aby všichni věděli, že děláme vše, co můžeme, abychom zajistili normální provoz," řekl šéf Southwest Airlines Bob Jordan.

Západ Spojených států teď namísto sněhu bičuje extrémně silný vítr, který dosahuje rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. Vlny vysoké až 12 metrů v některých oblastech zaplavily části měst. Kvůli ničivému živlu jsou bez elektřiny v Oregonu a Washingtonu statisíce lidí. Popadané stromy mají na západě USA na svědomí už i několik životů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.