Češi se snaží na zimní dovolené ušetřit. Na hory si vozí i vlastní jídlo

Jen sjel kopec a už se v Krkonoších u nástupiště na lanovku do řízku zakusuje i Petr Maňák ze středních Čech. Že má na třídenní horský pobyt navařeno z domova, má jediný důvod. "My jsme si udělali letos řízky, protože ty ceny jsou přehnané," vysvětlil lyžař.

A nejen řízky. Pan Petr štáb TV Nova vzal do chaty, kde měl zaplacené ubytování. Tam už si debužíroval jeho kamarád Pavel. A jak jinak jedl to, co si s sebou na hory přivezl. "Tak my jsme si vzali párky, nějaké salámy a přítelkyně zabalila cukroví, co zbylo," doplnil pan Petr.

[chooze:article;value:480189]

Oba pánové to mají ale dobře spočítané. Jedna porce řízku, který si doma usmažili, je vyšla odhadem na 50 korun. Kdyby šli do restaurace, zaplatili by čtyřikrát víc. Reportér TV Nova si v Krkonoších na řízek zašel, porce ho vyšla na 215 korun.

A kvůli vysokým cenám si vlastní jídlo berou na svah ve velkém i lyžaři na Moravě. V Beskydech za řízek další reportér zaplatil 199 korun. "Máme doma navařeno, tak proto nejdeme do restaurace. Jinak bychom to asi využili," uvedla jedna z dotázaných žen.

Mít navařeno z domova znamená jediné, ztráty pro restauratéry. "Co pozorujeme, tak ne všichni si dají plnohodnotné jídlo. Koupí si párek v rohlíku nebo topinku," sdělil provozovatel Skiareálu Karolínka Jan Dudek. Naopak podle dat společnosti Paq Research lidé v těchto krajích na zimních dovolených letos šetřit nebudou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.